06/18/12 08:54
(http://www.klassa.bg/)

Освен красиви плажовете могат да бъдат и странни

Оказва се, че плажовете по света освен невероятно красиви могат да бъдат и странни. Такъв например е хавайският Папакоела с тъмнозелен пясък, пише в неделя сайтът profit. bg. Цветът се дължи на минерали от близкия вулкан Пуу Маханаю. На Харбър айланд, Бахамите, е разположен Пинк сендс бийч. Тук се намира Розовият плаж. Цветът се получава от смесица от черупките на червените миди, които живеят тук, и белия пясък.
В Генипабу бийч в Бразилия могат да бъдат видени дюни, които дават илюзията, че се намираме в пустиня. Само на минути път от тях обаче е Атлантическият океан и това прави този странен плаж уникален. На Тандър Коув, Остров Принс Едуард в Канада, има над 800 километра плажове и половината от тях са с червеникав пясък заради съдържание на железен оксид. Плаж 75-а миля, Фрейзър айлънд в Австралия пък, се простира на 75 мили и твърдият пясък позволява дори тук да кацат малки самолети.
Хиляди години ерозия са отмили части от брега и са оставили огромни камъни по Болдър бийч, Кейп Таун, в Южна Африка. Тук живеят над 3000 пингвина, които плуват и се забавляват на плажа. В Индия се намира плаж, който го има в определени моменти. Това е Чандипур бийч в Одиша. Два пъти на ден водата се отдръпва на повече от 5 км навътре в морето. Тогава човек може да се разходи по морското дъно, преди то отново да бъде залято.
Едно от най-красивите места в Калифорния, където се съчетават скали, гори, ливади и плаж с лилав пясък, е Пфайфър бийч. Счита се, че цветът идва от магнезий от скалите. Гулпиру, Ланес, в Испания пък е толкова малък, че при прилив пясъчната ивица изчезва, а при отлив изчезва водата. Един от най-апокалиптичните плажове в света се намира в Пуналу, Хавай. Тук пясъкът е черен. Само зелените морски костенурки малко разведряват обстановката.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване