06/18/12 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Правописът и граматиката затруднили зрелостниците на матурата

Правописът и граматиката затруднили зрелостниците на матурата по български език и литература. Това стана ясно в понеделник, когато просветното министерство изнесе данни за резултатите от държавния зрелостен изпит. През 2009 г. 76 % от абитуриентите отговорили правилно на правописните задачи, докато тази година верни отговори дали 56 %. Подобен е и спадът на вярно отговорилите на граматичните и лексикалните въпроси. Просветните чиновници обясняват негативната тенденция с по-трудните задачи, включени в изпита. Според тях е положително, че се увеличава процентът на справилите се с пунктуацията в българския език. През 2009 г. едва 37% са отговорили правилно на пунктуационните задачи, а тази година верни отговори са дали 68%.
„Всяка година се стремим към оптимизиране на организацията на ДЗИ. Има засилване на тенденцията изпитните материали в по-голяма степен да измерват компетентностите", заяви министърът на образованието Сергей Игнатов.
Тази година най-голям интерес е регистриран към изпитите по география, икономика, биология, здравно образование и английски език.
88 ученици имат максималните 100 точки на изпита. От тях един има 100 точки по български език и литература (БЕЛ). 45 ученици имат 0 точки на матурата, а 35 - 0 точки по БЕЛ.
51 зрелостници са с по две пълни шестици. 5038 са с по две отлични оценки от 5,50 нагоре. 1446 са с по две слаби оценки, а двама ученици и на двата зрелостни изпита са с 0 точки.
Американският колеж в София е с най-висок среден успех по БЕЛ, следват го софийската немска гимназия и езиковата гимназия в Пловдив. С най-нисък среден успех по БЕЛ е ПГССХВТ „Ангел Кънчев" в Разград, следвана от гимназията в Бяла.
По математика най-висок резултат са дали учениците от СОУ „Христо Ясенов" в Етрополе, по история и цивилизация - СОУ „Васил Левски", Бяла Слатина. По физика и астрономия - ПМГ „Иван Вазов", Добрич.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване