06/18/12 15:52
(http://www.klassa.bg/)

Правят кадрови промени в борда на директорите на „Пирогов“

Кадрови промени в борда на директорите на „Пирогов“ до края на седмицата обеща в понеделник министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Промяната ще засегне представителите на здравното ведомство в болницата. "Има хора в борда на директорите, които са представители на министерството, а вече нямат трудови и служебни правоотношения", обясни Атанасова.
Решението за персонални промени в ръководния състав заради откритите в лечебницата нарушения ще се вземе, след като с доклада от проверката се запознаят прокуратурата, Агенцията за държавен финансов контрол, НАП и Инспекцията по труда. Ръководството на „Пирогов“ вече е получило копие от становището на инспектората на Министерство на здравеопазването. То е 157 страници. Освен описание на установените нарушения в него са направени и препоръки за тяхното отстраняване.
„Никога не съм имала за цел да злепоставя лекарите, които работят в „Пирогов”. Винаги съм казвала, че „Пирогов” е стандарт за качество на медицината, и то в спешната медицина най-вече“, подчерта Десислава Атанасова. Според нея в болницата имало проблеми с финансовата дисциплина.
Изнесените от министър Атанасова данни от доклада на проверяващите „Пирогов” са абсолютно реални, заяви в понеделник сутринта пред bTV травматологът от института по спешна помощ д-р Атанас Кацаров. Това отговаря на истината, декларира той. Според него, ако някой иска да прави стачка заради тези данни, то това са хора от лечебното заведение, които вземат по 20 000-30 000 лв. заплати. Става въпрос както за администрация, така и за лекари, включително шефове на клиники, уточни Кацаров.
Заплатите на „редови” лекари в „Пирогов” варирали от 800 до над 1000 лева. Според травматолога против доклада на здравното министерство всъщност е малка група хора от института, а болшинството от работещите там застават зад изнесените данни.
„Шест човека сме тези колеги, които даваме дежурства в спешния травматологичен кабинет. От тях един е пенсионер, работи три години след пенсия”, разкри медикът. „За пет години десет човека напуснаха, дойдоха и си отидоха от клиниката”, каза д-р Кацаров и обясни, че обстановката е нездрава, а условията са „отвратителни”. По думите му отношението към лекарите е лошо както от страна на ръководството, така и от страна на болните. „Пациентите чакат в обстановка, която прилича на бойно поле – непрекъснати строежи и ремонти, прах, пушилка”, описа условията докторът. И показа снимка на шлосерска бормашина, която се използва за медицински цели. „С тази бормашина, която има и ударна, и пробивна функция, се прокарват иглите за екстензия на деца”, призна д-р Кацаров. Работи се с този уред, защото няма друг, обясни той. „Представете си едно дете на пет години, което като види това нещо и като види една стърчаща игла от него, и като чуе звука на тази бормашина, какво се случва”, каза лекарят. Запитан кой носи отговорност за това, той отговори кратко: „Ръководството”.
Запитан дали застава зад някой кандидат за поста на доц. Раденовски, изнасяйки тази информация, доц. Кацаров заяви: „Нямам представа нито кой иска да става директор, нито ме интересува. Интересува ме това, че аз толкова години работя при тези условия. Не ме интересува кой ще става директор, интересува ме да се променят условията.”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване