06/18/12 16:31
(http://www.klassa.bg/)

Предприемачи и еколози засега остават на различни позиции

ГЕРБ ще потвърди ветото на президента върху Закона за горите, което бе наложено в събота,
съобщи председателката на земеделската комисия в парламента Десислава Танева след поредните преговори при премиера Бойко Борисов, в които участваха заинтересованите страни. Законът се връща за първо четене, но той няма да бъде приеман, докато еколози и предприемачи не се разберат за спорните текстове.
Седнете, вие, двете страни, които се противопоставяте, каквото искате правете, митинги, но излезте с текст, който да е приемлив за всички, и ще мине в пленарната зала. Не искам да ми се мърси името и да ме обвиняват в лобизъм, е заявил премиерът Бойко Борисов на срещата.
Преговорите продължават и в следващите дни вече на експертно равнище в Министерството на земеделието и храните само по спорната точка за промяната на предназначението на земята, съобщи министър Мирослав Найденов, който също участва на срещата при премиера. В дискусията ще се включат и представители на Сдружението на общините. Спорен остава регламентът строителството в планините да става след заплащане на такса за смяна на предназначението на земята, за което настояват природозащитниците. Еколозите са се съгласили земята, предвидена за строеж на ски съоръжения, да остава държавна собственост, както предвиждат оспорваните от тях приети поправки в Закона за горите, но са поискали да се въведе административна такса за “временна” смяна на предназначението. В този случай инвеститорът ще заплаща и такса за отстъпено право на строеж, което ще се учредява след конкурс.
Филип Цанов от сдружение “Природата за хората и регионите”, което стои зад протестите против президентското вето върху Закона за горите, каза, че тази “частична” приватизация може да се сравни с покупката на апартамент, който след 30 години примерно да върнеш обратно. Няма как подобен регламент да бъде издържан юридически, каза Цанов.
Според него и по думите на Тома Белев от "Зелени Балкани" на днешния разговор е било постигнато сближаване на позициите между еколози и предприемачите в ски туризма.
По предложение на Тома Белев, спорният текст за промяната на предназначението на горите ще бъде коригиран така, че предприемачът да може да строи върху тази земя, но след 30 години отново държавата да бъде собственик на горския фонд.
За това обаче се налага промяна в наредбата за таксите, защото в момента те са прекомерно високи и никой инвеститор няма да дойде, ако останат такива, а същевременно ползването на земята е само за определен срок от време, обясни земеделският министър. Надявам се да разберат и двете страни ситуацията, в която е правителството, ние не можем да заемем едната от двете страни, категоричен бе министърът.
Предприемачите , които искат да строят спортни съоръжения в горите, излизат на протест в сряда от 12.00 часа пред Министерския съвет, съобщи Цанов. Обмисля се дори протестиращите да докарат и машини.
Уважавам и подкрепям решенията на правителството със Закона за горите да се въведе ред и да се даде шанс на регионите да използват своя потенциал за туризъм във всичките му форми. Това, за съжаление, се случи в условията на недостатъчна информираност на обществото и съм убеден, че през следващите седмици в парламента ще се намерят решения, изгодни и за българските региони, и за природозащитните организации. Това коментира пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, който на 16 юни върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за горите. Според държавния глава, България може да печели от природата си по екологосъобразен начин, но това не бива да става в условия на дефицит на информация. Банско и Разлог са категоричното доказателство, че хората могат да имат икономическа перспектива, но за целта е необходимо да се изработи качествен закон. „Категорично съм „за” развитие на регионите и на зимните дестинации на България и подкрепям всички, които могат по екологосъобразен начин да ползват даденостите на българските планини”, заяви президентът Росен Плевнелиев.
Къде бяха природозащитниците през 20-те години преход, когато се застрояваше „Слънчев бряг“, попита от своя страна по бТВ вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него протестите срещу Закона за горите са удобство в полза на организираната престъпност. В курорта преди 20 години е имало 18 000 легла, и сега – 320 000. В добрите намерения на еколозите се включиха субекти, които нямат общо с философията, която се защитава, заяви Цветанов. Той защити контрапротестите на хората от общините, за които туризмът е жизненоважен.
Жители на Сапарева баня протестираха и в понеделник срещу президентското вето на Закона за горите. Те спряха движението по главен път Е-79 за 10 минути, на входа на Дупница от София, при село Пиперево.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване