06/18/12 15:29
(http://www.klassa.bg/)

Путин си направи комисия, с която да управлява енергетиката

Нова комисия при президента за стратегическото развитие на горивно-енергийния комплекс ще бъде ключов елемент от новата структура за управление на руската икономика, пише в. “Независима газета“. За председател на комисията президентът Владимир Путин назначи сам себе си, а за отговорен секретар - Игор Сечин, шеф на държавната компания „Роснефт“.
Досега се подразбираше, че в кабинета на Дмитрий Медведев горивно-енергийният сектор ще бъде ръководен от министъра на енергетиката Александър Новак и от ресорния вицепремиер Аркадий Дворкович. Очакваше се, че цените на монополите и размера на данъците ще определя правителството по предложение на министерствата на икономическо развитие и на финансите. Но появата на новата комисия налага съвсем различна схема на взимане на най-важните икономически решения, като цените на бензина, данъците и инвестиционните програми. Сега те ще се формулират от комисията „Путин-Сечин“ и ще се довеждат до знанието на правителството на Медведев. При това Владимир Путин обяви, че на тази комисия трябва да се подчиняват всички – от кабинета до последната районна управа.
„Решенията на комисията, взети съгласно нейните компетенции, ще бъдат задължителни за органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление“, подчерта президентът. При това комисията е натоварена с редица компетенции . Една от главните й задачи е да „разработва мерки, насочени към реализиране на държавната политика по ценообразуване на вътрешния пазар на петролни продукти. Така тя ще може да определя и изменя вътрешните цени на електроенергията и газа, както и тези на бензина. Тя ще решава и какви да бъдат акцизите върху горивата. Същата комисия „Путин-Сечин“ ще определя и основните насоки на развитие на тръбопреносната мрежа, както и нужните терминали и инфраструктура.
Вестник „Независимая газета“ подчертава, че обсъжданите в новата комисия предложения за усъвършенстване на законодателството на Руската федерация засягат данъците и таксите в енергийния сектор, които са в основата на руския бюджет. А всяко тяхно изменение неизбежно повлича след себе си преразглеждане на всички останали данъци в страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване