06/18/12 14:30
(http://www.klassa.bg/)

Разходите за труд с 6,2% ръст през първото тримесечие

Общите разходи на работодателите за един отработен от служителите им час нарастват с 6,2% на годишна база през първото тримесечие на 2012 г., като увеличението в индустрията e 4,2%, в услугите – 9,5%, а в строителството – 0,4%. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в понеделник. За последното тримесечие на миналата година това повишение е било с 9,7%, а през третото тримесечие на 2011 г. – със 7,2%. Най-голям ръст се отчитат в раздел „други дейности“ - 17,1%, в административните и спомагателните дейности – 14,6%, както и създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения – 14,4%. Най-малко е повишението при дейностите строителство и хуманно здравеопазване и социална работа – съответно 0,4% и 1,8%. Намаление при разходите за труд е регистрирано за операциите с недвижими имоти – 1%, както и за култура, спорт и развлечение – с 0,8%.
В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават със 7,1% спрямо първото тримесечие на 2011 г., а другите разходи – с 2%. За сравнение, през четвъртото тримесечие на миналата година ръстът при възнагражденията е бил 9,7%. По икономически дейности разходите за възнаграждения спрямо същия период на миналата година варират от спад с 0,7% при операциите с недвижими имоти до ръст от 18,9% за „други дейности”.
Припомняме, че според последните данни на Евростат българинът е получавал средно за година 4395 евро, което е най-нисък показател в общността, при положение че в Дания тази цифра е била 58 640 евро. Преди нас е дори северната ни съседка Румъния с 5891 евро. По отношение на средните почасови разходи за труд – те варират от 40 евро в Швеция до 3,1 евро в България и 4,2 евро в Румъния.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване