06/18/12 17:54
(http://www.klassa.bg/)

Русия е готова да изпрати десантчици в Сирия

Русия е готова да изпрати десантни войски в Сирия, ако това е необходимо за защита на нейни граждани, и за да отнесе екипировката от морската си база в Тартус, предаде Ройтерс. Информацията цитира неназован офицер от флота, който е съобщил, че два големи кораба са готови да потеглят за Сирия, ако се наложи. Флотът и Министерството на отбраната отказаха коментар. Русия заявява, че използва обектите в Тартус, за да обслужва корабите си в региона, включително тези, които участват в мисията срещу пиратството в Аденския залив.
В същото време “Дейли телеграф” предаде, че от Калининград към Сирия е потеглил кораб с бойни хеликоптери на армията на Башар Асад. Те се завръщат в страната след техническо обслужване в Русия. САЩ са се обърнали към британски застрахователи, за да спрат кораба, като развалят застрахователния му договор. Без валиден договор плавателният съд няма да може да влезе легално в нито едно пристанище. Основание за разтрогването ще даде въведеното от ЕС ембарго на износ на оръжие към Сирия.
Сирия е най-твърдата опора на Москва в Близкия изток. Дамаск купува оръжия за милиарди от Русия, а в страната се намира единственото постоянно руско пристанище в топли води извън бившия СССР. Москва използва ветото си в Съвета за сигурност на ООН, за да попречи на усилията на Запада за осъждане на сирийския президент Башар Асад и свалянето му от власт.
В същото време силите на режима на Асад подновиха обстрела на град Хомс, предаде АФП. 4 души, включително местен командир на въстаниците, са били убити при експлозия в източен Дейр Езор. Обстрелът и сблъсъците са продължили в няколко района на провинция Дамаск, включително градовете Доума и Кудсая. Ескалацията на насилието накара наблюдателите на ООН да прекратят мисията си в страната.
Според представител на американската администрация, цитиран от ИТАР-ТАСС, за военната намеса на САЩ в Сирия “въпросът не е дали ще се случи, а само кога”. Миналия уикенд във Вашингтон е пристигнала делегация на въстаниците от Свободната сирийска армия, които са предали за съгласуване списък с необходимите оръжия и цели за ударите. Повечето оръжия, които САЩ са готови да доставят, се купуват от Саудитска Арабия или Катар. Белият дом почти е взел и решение за мащаба на военната операция. Очаква се тя да бъде по-лек вариант на операцията в Либия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване