06/18/12 16:28
(http://www.klassa.bg/)

Сдружението на общините иска по-малко бюрокрация

Членовете на УС на Национално сдружение на общините в Република България подкрепят промените в Закона за горите, особено в частта за опростяване на съгласувателните процедури и скъсяване на сроковете за издаване на разрешителни, се казва в декларация на НСОРБ. В ситуация на продължаваща финансова криза, която се отразява изключително тежко на местно ниво, подобна промяна ще доведе до засилване на инвеститорския интерес, от една страна, и до осигуряване на нови работни места, от друга. Предвидените изменения ще позволят балансираност и устойчивост на развитието на планинските райони, които в последните десетилетия до голяма степен изостанаха сериозно в инфраструктурен и икономически план, отчитат от сдружението.
За нас, като общини, като власт, която стои най-близо до потребностите и нуждите на гражданите, е изключително важно както да осигурим поминък на гражданите, така и да гарантираме защитена, екологосъобразна и чиста жизнена среда, което означава и "здрава" природа. Убедени сме, че използването на природните ресурси трябва да става по законосъобразен и целесъобразен начин. Затова запазването на територията на горите – без да се променя предназначението й като урбанизирана територия, е гаранция, че няма да бъде допуснато застрояването и разрушаването на горските и планинските територии, посочват от националното сдружение на общините.
Подобряването на туристическата инфраструктура и изграждането на нови съоръжения ще доведе до "отварянето" на горите за повече граждани и възможности за достъп до красотата на планините и горите ни не само за запалените планинари, а и за всички – деца и възрастни, които искат да се докоснат до природата и се заредят с енергия от нея. Така планините ще могат да се използват разумно за зимен и летен туризъм, за спорт и развлечения. В противен случай продължаваме да прилагаме на практика старата поговорка "Вода гази – жаден ходи", считат от сдружението.
Ние искаме да запазим най-сериозния си ресурс – природата, но и да гарантираме добър живот и на най-голямото богатство – хората от градовете и селата на България. Затова екологията и икономическото развитие трябва и могат да вървят ръка за ръка, завършват от НСОРБ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване