06/18/12 16:19
(http://www.klassa.bg/)

Скандал с покупката на военни самолети разтърси Чехия

В Чехия се разгаря голям политически скандал около покупката на военни самолети от Испания, разкрива в. “Комерсант“. Ръководството на чешкото вътрешно министерство е поискало от парламента да снеме имунитета на вицепредседателя си Власта Парканова, за да започне разследване срещу нея. Преди 2 години тя, като министър на отбраната, е разрешила покупката от Испания на завишени цени на 4 транспортни военни самолета CASA C-295M, с което е ощетила държавата с 34 млн. долара. През пролетта на 2010 г. ВВС на Чехия заявяват нуждата от нови самолети , които да заменят остарелите Ан-26. Министерството на отбраната, ръководено от Власта Парканова, настоява да се купят от испанския клон на Airbus Military 4 машини CASA C-295M. Сделката е одобрена от кабинета, но проверка установява, че Чехия е платила за самолетите 34 млн. долара над обикновените цени. От полицията смятат, че министърът е виновна, защото е заблудила правителството, като не е направила сравнение с цените на пазара.
Съмнителни сделки на същото министерство и преди са предизвиквали вниманието на следователите, пише кореспондентът на „Комерсант“ в Прага. Така например по завишени цени преди няколко години са купени бронетранспортьори Dingo и Iveco. Тогава бившият посланик на САЩ в Прага Уилям Кабанис твърди, че голям подкуп от него е поискал бившият заместник на Власта Парканова Мартин Бартак, който я наследи на министерския пост.
За последните три месеца Парканова е шестият депутат, за който органите на реда искат снемане на имунитета. Четирима от 5 народни избраници вече са предадени на полицията и се разследват по подозрение в корупция. Един от тях - бившият министър на здравеопазването Давид Рат, бе засечен да получава подкуп в кутия за вино, в която били сложени 7 млн. крони (около 360 000 долара).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване