06/18/12 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Т. Дончев: Изплатени са 25% от бюджета на „Техническа помощ“

В края на май 2012 г. са договорени около 50% от общия бюджет на Оперативна програма „Техническа помощ“, което е малко под средното за всички програми, а са разплатени 25%, което е малко над средното ниво, съобщи министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев по време на Десетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Техническа помощ“. По думите му в сравнение с 2010 г. през 2011 г. отчитаме ръст от 136% на договорени средства по програмата, което е добър показател за работата на администрацията. Като слабости на отчетения период Дончев определи недобрия темп на договаряне на проектите, както и липсата на интерес от страна на бенефициентите.
Оперативна програма „Техническа помощ“ е от ключово значение за цялостния процес на реализиране на оперативните програми в България, тъй като осигурява подкрепа за главните структури, участващи в координацията, управлението и контрола на структурните инструменти. Тя е най-малката програма от гледна точка на финансови ресурси с общ бюджет от 56,819 427 млн. евро, от които 48,296 513 млн. евро са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Но тя е от най-стратегическо значение за усвояването на средствата от останалите оперативни програми, подчерта министърът.
Вече има добри новини за работата на програмата в България, подчерта Атанасиос Софос, наблюдаващ от страна на Европейската комисия. Той обясни, че са приключили проверките в областните градове, където се изгражда мрежа от информационни центрове, и че там хората са мотивирани да работят.
Към 31 май 2012 г. са договорени общо 66,030 млн. лв., което представлява 59,42% от всички средства по тази оперативна програма, съобщи експертът от министерството по управление на средствата от ЕС Иван Илков. Реално изплатени са 27 975 899 лв., като сертифицираните разходи възлизат на над 15,708 млн. лв., което представлява 14,14% от бюджета на програмата. Очаква се до края на тази година размерът на договорените средства да достигне до 83%, а изплатените пари да достигнат до 36%, обясни ще експертът. Като съществен проблем той определи бавния процес на организиране и провеждане на обществените поръчки, като въведените промени в ЗОП водят до необходимост от адаптиране на системите за управление и контрол на оперативната програма. Илков каза още, че често бенефициентите преосмислят приоритетите си, което води до прекратяване или изменение на вече стартирали проекти. Отчетено бе, че е реализиран проектът „Развиване на информационни системи във връзка с управлението и наблюдението на средствата от структурните инструменти на ЕС в България“, или както още се нарича - ИСУН. По оценка на експертите системата работи, но са необходими още подобрения по нея. Общият бюджет на ИСУН възлиза на 3,752 млн. лв., а крайният срок за внедряване е 30 юни 2015 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване