06/18/12 16:23
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Цветанов: Не участвам в разговора на Любомир Павлов

Не участвам в този разговор. Това заяви в понеделник в ефира на bTV вътрешният министър Цветан Цветанов по повод изтеклия в медиите телефонен разговор между един от собствениците на „Медийна група България” - Любомир Павлов, и неизвестен човек. В разговора Павлов твърди, че от Цветанов зависи „кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде! Знаеш, че сега се избира ВСС. От него зависи съдбата им в професионалния живот. Нали предстои избиране на главен прокурор. Те ще променят закона сега, за да се избере по-рано главният прокурор“, продължава Павлов. „Това е разговор между двама души, който впоследствие четем в медиите. Смятате, ли че това е възможно да се случи в днешните условия? Ако аз имам тази възможност и тази сила, българските граждани щяха да бъдат много по-удовлетворени от съдебната система. Но поради разделението на властите и поради това, че съдебната система е независима, тя продължава да бъде такава, но това по никакъв начин не означава, че ние не можем да говорим за проблемите, които стоят там“, допълни Цветанов.
Иван Костов, лидер на ДСБ, също коментира разговора. „Най-тревожното от това, което е записано като разговор на Любомир Павлов, е обстоятелството, че той твърди, че се е издължил“, каза Костов. "Разбира се от това, което е говорил, че той се е издължил на Цветан Цветанов, на ГЕРБ, и това е най-тревожното. Това говори за груба намеса на ГЕРБ през Цветан Цветанов в делата на съдебната власт. Може ли човек, срещу когото се повдигат обвинения, да знае какво ще реши парламентарната група на ГЕРБ, да каже кой ще стане и кой няма да стане главен прокурор, може ли такъв човек да знае подобно нещо. Това е свидетелство за изключителен политически скандал, който взе неправилна посока - дали е виновен, дали не е виновен, дали е автентичен или не е автентичен записът", каза още Иван Костов.
Миналата седмица прокуратурата повдигна обвинения за пране на пари на издателите на вестниците „24 часа“ и „Труд“ Огнян Донев и Любомир Павлов. На Павлов бяха повдигнати и още две обвинения – за документна измама и невярно документиране.
„Политическото решение, което е взето, е, че не трябва сегашният ВСС да избира новия прокурор. Искаме да има текстове в закона, които да гарантират в последващи години, когато има нови избори за ВСС, да се случва всичко прозрачно“, коментира в понеделник министър Цветан Цветанов ветото на Закона за съдебната власт.
На въпрос, защо изобщо е бил гласуван в този си вид законът, вицепремиерът не отговори.
„Имаме дефицит на справедливост от съдебните решения в България”, каза още вътрешният министър.
Цветанов отрече да воюва със съд и прокуратура и допълни, че просто иска справедливост.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване