06/18/12 13:49
(http://www.klassa.bg/)

Черните мечки показаха, че могат да броят

Черните мечки показаха способност да броят за първи път в историята на вида, предаде Би Би Си.
Три черни мечки, живеещи в плен, са били подложени на серия от числови тестове на компютър с тъчскрийн. Те са избирали между две групи точки с различни размери, като са получавали храна за правилните отговор. “Хората обикновено не ги смятат за толкова интелигентни, колкото вероятно са”, смята асистентката по психология Дженифър Вонк от Университета в Оукланд, ръководила изследването. Проучването е публикувано в сп. Animal Behaviour.
Въпреки че мечките имат най-големия относителен размер на мозъка от всички месоядни, начинът им на мислене не е добре изучен.
Северноамериканските черни мечки първо са били обучени да разбират процеса и екипировката, използвани при тестовете. Това е първото изследване, при което толкова големи животни работят с тъчскрийн. При експеримента на мечките са били показани две купчини точки. Те е трябвало да преценят в коя от двете купчинки има повече точки, като са отбелязвали избора си на тъчскрийна. Една от мечките е трябвало да избира по-големите числа, а другите две по-малките, за да се гарантира, че не оценяват просто големината на купчините. Със същата цел се е променяла формата, образувана от точките, понякога по-малкото точки са заемали по-голяма площ, а в някои опити те са се движели. При правилен отговор мечките са получавали храна. Изследването е показало, че те се справят по-добре, когато големината на зоната отговаря на броя на точките, но са способни и да компенсират за различия между големината й и броя на съдържаните точки.
В природата черните мечки често са самотни и несоциални, така че резултатите показват, че и животни, които не живеят в група, могат да правят оценки, базиращи се на цифрови стойности.
Подобни тестове, провеждани върху примати, са позволили на учените да сравняват способностите на черните мечки с близките братовчеди на хората. При поне една от мечките данните са сочели, че умствените способности са равни на тези на някое шимпанзе.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване