06/19/12 17:25
(http://www.klassa.bg/)

Г-20 дават още 90 млрд. долара на МВФ

Някои от водещите икономики в света се съгласиха да дадат още 90 млрд. долара парични ресурси на Международния валутен фонд (МВФ). Това стана ясно на срещата на Г-20 в Мексико в понеделник и вторник. Така фондовете за действие на международната институция ще набъбнат до 456 млрд. долара. Най-много ще даде Китай – 43 млрд. долара. Индия, Русия, Бразилия и Мексико ще се бръкнат с по 10 млрд. Турция ще се включи с 5 млрд., а още няколко държави ще участват с общо 1 млрд. Великобритания също се е съгласила да допринесе с около 15 млрд. по информация на Dow Jones.
В началото на годината шефът на МВФ Кристин Лагард обяви, че иска да повиши кредитния капацитет на фонда на 500 млрд. долара, за да може той да предотвратява "по-нататъшни шокове" за световната икономика. През април тя договори около 430 млрд. долара, от основни развиващи се пазари като Бразилия и Китай, отстъпвайки им обаче по-голямо влияние в управлението. В тази сума влязоха и 200 милиарда долара от страните в еврозоната и близо 70 млрд. от европейски страни извън нея. Япония се ангажира с 60 млрд., Саудитска Арабия с 15 млрд., а Австралия със 7 млрд. След постигнатия консенсус за още 90 млрд. Лагард посочи, че това е демонстрация на разбирането между държавите членки, че МВФ трябва да притежава адекватни по големина ресурси, за да може успешно да подпомага финансовата стабилност.
Според анализаторите ресурсите, с които МВФ разполага в момента, са почти изчерпани и ще мине време, докато направените обещания за отпускане на ново финансиране реално постъпят по сметките на институцията. Фондът няма да има възможност да използва новия свеж капитал, докато не "изхарчи" настоящия кредитен капацитет, като средства от новия капитал може да бъдат заемани само когато страните реално отпуснат обещаните пари , което обаче може да отнеме месеци. Според някои мнения финансовата институция се нуждае от свежи пари, което би могло да се постигне с емитирането на облигации.
Като цяло срещата на Г-20 премина в обичайния дипломатичен тон, без конкретни решения. Лидерите на водещите икономики отново поеха ангажимент да предприемат необходимите мерки, за да засилят икономическия растеж и да възстановят доверието и се обърнаха към Европа да се справи с дълговата криза в еврозоната. На свой ред председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че „предизвикателствата не са само европейски, а и глобални”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване