06/19/12 13:36
(http://www.klassa.bg/)

Китай строи най-високата сграда в света за 90 дни

Китайската компания Broad Sustainable Building (BSB) планира да построи най-високата сграда в света само за 90 дни, съобщи „Дойче веле“ във вторник. Очаква се небостъргачът да бъде с височина 838 метра, а очакваната инвестиция е 628 млн. долара. Проектът предвижда сградата да бъде устойчива на земетресения и енергоспестяваща. Небостъргачът ще има 220 етажа, които ще са с обща площ 1 млн. кв. метра.
До момента най-високата сграда в света е кулата Бурж Халифа в Дубай. Тя беше построена за 6 години, а за изграждането й бяха вложени 1,5 милиарда долара. Компанията Broad Sustainable Building (BSB) планира да построи кулата в китайския град Чанса, провинция Хунан.
Подобно бързо изграждане ще е възможно, защото фирмата няма да строи по класическия начин. Небостъргачът ще бъде издигнат от готови елементи, затова може да се каже, че по-скоро ще се сглобява. Елементите, които ще се поставят, ще бъдат изработени също от BSB. Фабриката на компанията се намира в провинция Хунан, а по изграждането на отделните части ще работят 12 хил. души.
Планира се на ден да бъдат издигани по няколко етажа.
Компанията предвижда да построи небостъргача само за 90 дни и той да е енергийно ефективен. Според предварителните планове кулата ще има 5 пъти по-ниска консумация на енергия, отколкото други сгради от подобен мащаб. Това ще бъде постигнато посредством 15-сантиметрова външна изолация на сградата и 4-камерни стъклопакети на прозорците. Климатичната инсталация ще работи изцяло без електричество на принципа на топлообмена, осветлението ще е от светодиоди.
Проектите предвижат всеки един от 104-те асансьора на сградата да бъде оборудван с техника, позволяваща вторичното използване на освобождаващата се при спиране енергия. С тези качества се очаква небостъргачът да бъде най-икономичната и екологична сграда в света. Архитектите все още не показват как ще изглежда сградата отвън.
Проблем пред реализацията на проекта може да се окажат китайските власти, защото все още няма издадено разрешително за строеж на сградата. Ако проектът бъде одобрен, се планира строителните работи да започнат през ноември тази година.
Концернът е реализирал вече два подобни проекта. Това са 15-етажна сграда, която е изградена за 1 седмица, и 30-етажен хотел, изграден само за 15 дни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване