06/19/12 17:16
(http://www.klassa.bg/)

Обама и Путин: Има нужда от политическо решение за Сирия

САЩ и Русия са единодушни, че насилието в Сирия трябва да бъде спряно, предаде “Ню Йорк таймс”. “Трябва да бъде създаден политически процес, който да предотврати гражданска война”, заяви президентът на САЩ Барак Обама след двучасов разговор с руския си колега Владимир Путин в паузата на срещата на Г-20 в Мексико. Смята се, че Обама е оказал натиск на Путин да се предприемат съвместни действия за сваляне на сирийския президент Башар Асад от власт. За Запада това е единственият начин да се прекрати продължаващото повече от година насилие в страната.
От своя страна Путин е посочил, че Русия смята политическия преход в Египет и Либия за провален, предадоха американски представители. Москва се опасява също, че Западът няма добър план за решаване на проблемите на различните съперничещи си фракции и етнически групи в Сирия, ако Асад се откаже от властта. Обама се е опитал да увери Путин, че САЩ не искат да застават между Русия и Дамаск, отдавнашен съюзник на Кремъл, който се смята за бастион на руското влияние в региона. “Открихме много общи точки по този проблем”, заяви руският премиер на конференцията след срещата, която премина напрегнато. Самият Обама описа дискусията като “откровена, внимателна и задълбочена”. Отношенията между двамата са били много “делови, сърдечни”, заяви Майкъл Макфол, посланик на САЩ в Русия. Той подчерта, че напрегнатото поведение на руския президент не е нещо особено, защото той “изглежда така”.
Корабът с бойните хеликоптери “Ми-25”, ремонтирани в Русия за Дамаск, може да е заблудил шотландските власти и все пак да изпълни доставката на въоръжение до Сирия, предаде “Нюзру”. Застрахователната компания Standard Club развали договора си с руската транспортна фирма “Фемко”, което означава, че той не може да влезе законно в пристанище и трябваше да бъде задържан в Шотландия. Възможно е обаче корабът да е заобиколил Шотландия и да се е насочил към сирийското пристанище Тартус.
На срещата си Обама и Путин са обсъдили и иранския ядрен проблем, подчертавайки сходния си подход. Те са се съгласили, че все още има време, в което дипломацията да проработи.
Преди два месеца и половина предишният руски президент Дмитрий Медведев заяви, че през последните три години сме станали свидетели на може би най-добрите руско-американски отношения от десетилетие. Първата среща на Обама с новия руски президент обаче идва в момент, когато двете страни имат противоречия по множество въпроси – разполагането на система за противоракетна отбрана, предстоящото приемане на закон в САЩ, който санкционира руски представители за нарушения на правата на човека; изявления на Държавния департамент за протестите срещу Путин, които не бяха приятни на новия руски лидер. Най-големият проблем обаче в момента е Сирия, която Русия продължава да защитава. В същото време САЩ зависят от сътрудничеството си с Москва за военните операции през Афганистан, след като Пакистан прекъсна доставките през своя територия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване