06/20/12 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Асандж се скри в посолството на Еквадор в Лондон

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж е извън досега на британските власти, докато е в посолството на Еквадор в Лондон, но може да бъде арестуван за нарушаване на условията на гаранцията си, ако стъпи извън него, предаде Си Би Си. Асандж е нарушил условията на гаранцията си, която включва той да прекарва вечерите в апартамента си. Според британските закони това означава, че може да бъде арестуван. Полицията разположи свои служители пред сградата на посолството на малката южноамериканска страна. Докато е в него обаче, Асандж е “извън обсега на полицията”, призна британското външно министерство. “Ще работим с еквадорските власти, за да решим тази ситуация възможно най-скоро”, се казва в изявление на “Форин офис”. 40-годишният австралиец потърси политическо убежище в чуждестранната мисия в Лондон на 19 юни, за да не бъде екстрадиран в Швеция. Кито заявява, че обмисля искането му. Еквадорският президент Рафаел Кореа вече се е изказвал в подкрепа на Асандж преди време, припомня Си Би Ес.
Опитът да потърси политическо убежище в Еквадор е “последно отчаяно усилие”, каза майката на Асандж. Той се чувства изоставен от родната Австралия.
Асандж беше арестуван в Лондон през декември 2010 г. по искане на Швеция. Оттогава той води съдебна битка срещу екстрадицията си в скандинавската страна, където е издирван за разпит по обвинение в сексуални посегателства над 2 жени през 2010 г. Той отрича обвиненията и твърди, че екстрадицията е първа стъпка в усилията да бъде изпратен в САЩ. Асандж смята, че е бил осъден тайно за разкриването на 250 хиляди документа на Държавния департамент. Защитничката на човешките права Хелена Кенеди, бивш член на защитата на Асандж, заяви, че той може да е готов да преговаря с Швеция за гаранции, че няма да бъде предаден на САЩ. Ако получи такива, би отишъл доброволно в Швеция, смята тя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване