06/20/12 14:34
(http://www.klassa.bg/)

Дейвид Ланю представя книгата си „Жабокът поет“ на 21 юни

Американецът Дейвид Ланю ще представи книгата си „Жабокът поет“ на 21 юни от 18:30 часа в книжарница " Хеликон-България" на бул. "Цар Освободител" 4. Книгата проследява успоредно истории от съвременен Ню Орлиънс, а главен герой е самият автор, както и персонажи от Стара Япония, сред които са поети с разноцветни дрехи, бивш самурай и един забележителен жабок, който може би е преродена версия на един от най-прочутите автори на хайку в японската история. Част от действието на " Жабокът поет" е ситуирано из улиците на София, а на представянето в четвъртък ще присъства и самият автор на книгата, с когото ще можете да се срещнете и - при желание - ще можете да интервюирате. Ланю ще остане в столицата ни още няколко дни. Жабокът вече не е принц, а старояпонски поет.
За пореден път хайку романистът Дейвид Ланю смайва българските читатели. Новата му книга – „Жабокът поет” – запазва утвърдения от автора уникален жанр, познат като хайку роман. Почитателите на японската поезия имат удоволствието пак да се срещнат с японския хайкуписец Чаша чай в странен нов образ и с неговите предани ученици. Истинското му име е Кобаяши Иса – един от четиримата най-велики творци в историята, заедно с Мацуо Башьо, Йоса Бусон и Масаока Шики. Книгата ни запознава с една богата палитра от колоритни образи, сред които са вдъхновени поети с шарени одежди, бивш самурай, неуспял светец, амбициозен кукловод и един пренеобикновен жабок.
„Жабокът поет” разказва едновременно историята на самия писател Ланю и неговите творчески перипетии в днешния скучноват свят, и на пъстроцветни персонажи от Стара Япония. Докато авторът и неговите близки пътешестват по света, в миналото добре познатият ни Зъбльо и другарите му – Поета в Бяло и Поета в Черно – се отдават на приключения със забележителния жабок, който Зъбльо смята за преродения Чаша чай заради уменията му да квака в утвърдената хайку стъпка от 5-7-5 срички. С деликатен хумор Ланю разгръща забавна и трогателна история, в която делничното се преплита с невероятното, а за креативността за пореден път няма граници и поезията доказва своята универсална непреходност. „Жабокът поет“ е поредната забавна книга на Ланю, в която се срещат източната естетика и западното чувство за хумор, а какво се случва с авторовите странствания и дали Чаша чай наистина се е преродил в този малък жабок поет с големи изпъкнали жълти очи, ни предстои да разберем...
Ланю е професор и преподавател по английска и световна литература, преводач на японско хайку и автор на хайку поезия и хайку романи. Сред неговите издавани на български език заглавия са „Човекът, който пишеше хайку”, „Смеещият се Буда”, „Хайку войни” и „Сегавечно”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване