06/20/12 14:42
(http://www.klassa.bg/)

Европейски телескоп за 800 млн. евро ще изследва тъмната материя

Европа одобри космическа мисия, която да изследва “тъмната Вселена”, предаде Би Би Си. Телескопът “Евклид” ще огледа дълбините на Космоса, търсейки данни за природата на тъмната материя и тъмната енергия. Тези феномени управляват Вселената, но учените признават, че въпреки това не знаят практически нищо за тях.
Страните - членки на Европейската космическа агенция, са взели решението за мисията на среща в Париж. “Евклид” трябва да бъде готов за изстрелване през 2019 г. Членките на ЕКА бяха избрали телескопа като предпочитания метод още през октомври, но сега приемането му от Комитета за научни програми на агенцията означава, че финансирането и техническите средства вече са налице. Цената за построяването, изстрелването и поддръжката на “Евклид” се очаква да бъде над 600 милиона евро. Страните членки се очаква да доставят камера, която работи във видимия спектър, и инфрачервена камера/спектрометър. С уредите общата цена ще надхвърли 800 милиона евро. САЩ са приели ролята на младши партньор в мисията, като ще платят около 5% от бюджета. НАСА ще поеме цената на инфрачервените детектори, необходими за “Евклид”. Това означава, че “малък екип” учени от САЩ ще бъдат допуснат в консорциума “Евклид”.
Официалното приемане на програмата ще доведе и до серия нови поръчки за индустрията. Двете големи европейски космически компании – Astrium и Thales Alenia Space, със сигурност ще участват в търга за построяването на “Евклид”.
Ключова задача на телескопа ще бъде да картографира разпределението на тъмната материя, която не може да бъде засечена директно, но за която астрономите знаят, че съществува, поради гравитационните ефекти върху материята, която можем да видим. Телескопът може да определи разпределението на тъмната материя, като наблюдава как нейната маса изкривява светлината от далечните галактики. Телескопът “Хъбъл” направи това за нищожно малка част от небето – само около 2 квадратни градуса. “Евклид” ще покрие над 15 хиляди градуса, малко над една трета от небето.
Тъмната материя е може би един от най-големите проблеми пред науката на XXI век. Изглежда, че тя помага за разширяването на Вселената. “Евклид” ще изследва феномена, като описва триизмерното разпределение на планетите, и може да определи разширяването им с времето. Телескопът ще изследва точните позиции на около 2 милиарда галактики на около 10 милиарда светлинни години от Земята.
Изстрелването на “Евклид” ще даде на Европа водещо преимущество в ключова област на астрофизиката. САЩ биха искали да изпратят собствената си версия на “Евклид”, но в бюджета на НАСА няма пари за това, въпреки че наскоро агенцията получи като дарение 2 телескопа от класа на “Хъбъл”. Американците биха поставили акцента върху експлодиралите звезди, свръхновите като начин на изследване на скоростта на разширяване на Вселената. Това не е в първостепенната програма на “Евклид”, но може да бъде въведено на по-късен етап.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване