06/20/12 17:20
(http://www.klassa.bg/)

Законът за горите сблъска защитници и противници в София

Два протеста изкараха на улиците в София в един ден противници и привърженици на президентското вето върху Закона за горите, приет на 13 юни в парламента. По обяд в столицата протестираха стотици души от Сапарева баня, Самоков, Смолян, Берковица, Дупница, Разлог и Банско в защита на промените в Закона за горите. В 12 ч множеството тръгна от площада пред Народното събрание, продължи до сградата на Министерския съвет и приключи отново пред парламента. На страната на представителите на планинските курорти застана депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие Емил Димитров. Според него президентът и протестиращите на Орлов мост вероятно били подведени за същността на приетите текстове. „Не виждам нищо противоконституционно в поправките, които президентът върна за дообсъждане“, коментира Димитров пред протестиращите. По думите му истинските еколози били излезли днес по обяд, за да защитят развитието на туризма в планините. Депутатът завърши словото си пред контрапротестиращите с думите: „Благодаря ви още веднъж за това, че показахте вашата гражданска позиция. Благодаря ви, че вие опазихте българската гора и искате да се препитавате от туризма. Защото в тези райони, от които идвате, не остана много поминък. Туризмът и дърводобивът са от малкото неща, които могат да ви хранят.“ Радослав Пеев от Национално сдружение „Природа за хората и регионите“, което е сред организаторите на акцията, призова управляващите да дадат „равни права на всички - на тези хора в малките региони, на еколозите, нека всички да работим в тясна взаимовръзка, но наистина да се случат тези проекти, те са жизненоважни за хората. Скиорите не са враг на природата, те са най-големите съмишленици.“ Той призова да се стигне до взаимноизгоден консенсус между двете крайни позиции към Закона за горите.
Под прозорците на парламента председателят на сдружение „Природата за хората и регионите“ Филип Цанов призова депутатите да отхвърлят с консенсус ветото над закона, наложено от президента. Той обяви, че ако това не се случи, протестите няма да спират. „Ще продължим да блокираме поетапно пътища, ще стигнем и до магистрала "Тракия“, закани се Цанов. Той призова екоактивистите да се съобразят с интересите на регионите. „Нека има хляб и за нас. Нека хората ни не работят ангария в чужбина. Желанието ни е за бъдеще и просперитет“, заяви Цанов. Той подчерта, че е готов на компромис по текстовете в закона „стига и Тома Белев да отстъпи от позицията си.“
От 18 часа алтернативно протестно шествие, организирано от екологични организации, тръгва от НДК към парламента и президентството. Природозащитниците предварително обявиха, че не са против инвеститорите в ски туризма, а против инвеститори, които не спазват закона. „Ние не сме против инвеститорите. Въпросът е не дали да има инвестиции в ски туризма, или да няма. Въпросът е какви инвеститори България иска да има“, коментира Петко Цветков от Българска фондация „Биоразнообразие“.
Дали двете позиции ще намерят консенсусно решение, ще се разбере след заседанието на парламентарната комисия по земеделие и гори в четвъртък. На него ще бъде обсъден указът на президента за връщане за ново обсъждане на промените в Закона за горите.



ЮЛЕН е платило на държавата 245 669 лв. през 2011 г.


Дружеството ЮЛЕН, концесионер за част от Национален парк „Пирин” – „Ски зона с център Банско”, е внесло в МОСВ през 2011 г. концесионно плащане в размер на 245 669 лв. Общият приход на Министерството на околната среда и водите от концесионна дейност за 2011 г. е в размер на 2 188 722 лв. Това отчете в годишния си доклад, приет от правителството в сряда, комисията за текущ контрол по изпълнение на сключените концесионни договори към министъра на околната среда и водите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване