06/20/12 15:45
(http://www.klassa.bg/)

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев: С близо 10% ще се увеличи цената на тока от 1 юли

Увеличението в цената на тока за крайния потребител тази година ще е около 10%, каза Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), пред TV7 в сряда. По думите му вдигането на цената на тока е следствие от европейските норми, които изискват включването на по-голям процент зелена енергия. За да се намали ефектът от спазването на европейската директива в крайната цена на електроенергията, регулаторът се опитва да намали разходите на всички компании по веригата, които участват във формирането на цената на тока.
Запазва се тенденцията да се намалява цената на мрежовите услуги, това, което ние наистина регулираме, и това, което ще си остане регулирано и след либерализацията на пазара. Също така се намалява и цената на енергията там, където няма вносни горива, обясни още Семерджиев. Той допълни, че увеличение има в частта с добавката за зелена енергия. У нас фактор са и дългосрочните договори, които формират необходимостта да се плаща допълнително заради невъзстановяемите разходи на ТЕЦ "AES Марица-изток 1“ и ТЕЦ „ContourGlobal Марица-изток 3“. Двете централи продават на НЕК произведената от тях електроенергия по цени над 125 лв./мвт.
Договорите с двете централи са на необосновано високи цени от днешна гледна точка, заяви още председателят на държавния регулатор. Той припомни, че още преди време е имал готовност да отвори тези договори и те да бъдат предоговорени. Те са единствените у нас, които не подлежат на регулация от страна на ДКЕВР, като това е заложено в закона. С настъпването на кризата всички останали централи са притискани за свиване на разходите, в случая с тези две обаче ние почти нямаме механизми да го правим, обясни Семерджиев. Единственият начин е да се преразгледат договорите с „Марица-изток 1“ и „Марица-изток 3“, като се защитят правата и на потребителите, и на инвеститорите. Най-ниски са стойностите на енергията, произведена от „Марица-изток 2“, а най-скъпа е тази от „Марица-изток 1“. Най-голяма разлика остава в големите капиталови разходи, които са направени за „АЕS Марица-изток 1“, откъдето и цената за разполагаемост на централата е голяма.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване