06/20/12 16:49
(http://www.klassa.bg/)

САЩ: България е източник, транзит и дестинация за трафик на хора

България е източник, транзитна точка и дестинация за жени и деца, жертви на трафик на хора. Това сочат данните от доклад на Държавния департамент на САЩ за 2011 година.
В страната голям брой мъже, жени и деца са изложени на принудителен труд. Българките и тяхното потомство са жертви на търговията със секс робини в собствената си родина, особено в курортните райони и пограничните градове, се посочва в документа.
Жертвите на трафика на хора са изпращани към Холандия, Белгия, Франция, Австрия, Италия, Германия, Съединените щати, Финландия, Гърция, Испания, Норвегия, Полша, Швейцария, Турция, Кипър, Македония и Южна Африка. Ромите – мъже, жени и деца, са особено уязвими и са потенциални жертви на трафика на хора.
Българите са подложени на принудителен и унизителен труд в Гърция, Италия, Испания, Чехия, Швеция, Норвегия, Кипър и Иран. Част от българските деца просят на улицата и припечелват от дребни кражби както в България, така и зад граница.
Властите в София не покриват минималните стандарти за изкореняване на трафика. Въпреки това те полагат значителни усилия в тази насока, се посочва в документа. През периода, който докладът обхваща, българското правителство запази високия брой на осъжданията и изпрати огромен дял от виновните за трафик на хора престъпници в затвора, се отбелязва в доклада на Държавния департамент на САЩ.

Наказателно преследване

По отношение на наказателното преследване при трафика на хора, правителството показа по-силна воля. България забранява трафика на хора с цел сексуална експлоатация и принудителен труд чрез Наказателния кодекс, който предвижда наказания от две до петнадесет години лишаване от свобода, се казва в доклада. В документа се посочва, че наказанията са достатъчно строги и са съизмерими с тези за други тежки престъпления като изнасилванията. През 2011 г. полицията у нас е провела 119 разследвания на сигнали за търговия със секс робини и още 9 за трудова експлоатация. За сравнение, през 2010 година броят на първия тип разследвания е 149, а на втория – 11.

Закрила

Българското правителство е постигнало „скромен напредък“ по отношение на защитата на жертвите на трафика през отчетния период, се посочва в доклада. Кабинетът е похарчил 27 000 долара през 2011 година за програми, целящи да помагат на жертвите. Властите прилагат националния координационен механизъм, приет през 2010 г., който гарантира, че жертвите на трафика ще получат специализирани услуги. Механизмът разделя идентификацията на жертвите на формален и неформален етап, което им позволява да получат подкрепа, независимо от готовността им да сътрудничат на полицията. През 2011 година властите са идентифицирали общо 512 жертви, в това число 70 деца. През 2010 г. броят им е 558, от които 404 жертви на секс трафика и 108 на трудовата експлоатация.

Превенция

Правителството демонстрира значителни усилия за превенция на трафика през отчетния период, като за целта кабинетът е похарчил близо 37 000 долара през 2011 година. През октомври властите са започнали мащабната кампания "Трафик на хора: Време за действие", която през 2011 г. струва 27 хиляди долара. Средствата са използвани за брошури, пощенски картички, сидита, видео и аудио материали, реклами по големите радиа и телевизии, на открито и в три станции на столичното метро.
Обучени са 180 учители да насърчават възпитаниците си да участват в интерактивни дискусии за трафика. Националната комисия за борба с трафика на хора продължи да служи като център на усилията за предотвратяване на тази практика. Шест регионални комисии, подчинени на националната, са провели кампании за превенция на трафика през същата година.



ЕК стартира стратегия срещу тези престъпления


Европейската комисия стартира стратегия за борба с трафика на стотици хиляди възрастни и деца, които се продават за секс, робство или други престъпления.
Докато полицията в цяла Европа казва, че контрабандата на хора е във възход, броят на присъди в случаи на трафик е намалял през последните години - от 1500 през 2008 година до 1250 през 2010 година.
Петгодишна стратегия на комисията включва създаването на национални звена на правоохранителните органи, специализирани в трафика на хора, и съвместни екипи за разследване, за да се преследват трансгранични случаи.
Около 20,9 милиона души, включително 5,5 милиона деца, са експлоатирани за пазара на труда в световен мащаб, според данни на Международната организация на труда.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване