06/21/12 16:11
(http://www.klassa.bg/)

Глобите за работници без трудов договор са незаконни, обяви КС

Конституционният съд обяви за противоконституционни два текста от Кодекса на труда, с които се въвеждат глоби за работници без трудов договор и неправомерно се завишават критериите за представителност в тристранния съвет към работодателските и синдикалните организации.
Постановката, според която работникът или служителят, който не е сключил трудов договор, действа виновно и неговото поведение е равностойно на поведението на работодателя, влиза в противоречие с два текста от конституцията, посочват магистратите. От Конституционния съд отбелязват, че законът защитава и гарантира труда, както и че гражданите имат право на труд, а държавата се грижи за създаването на условия за осъществяването на това право. Решението, което обявява че работниците без трудов договор се глобяват, е подписано с особено мнение от съдиите Кети Маркова и Румен Ненков.
Конституционният съд беше сезиран от БСП с мотива, че новите текстове в него противоречат не само на конституцията, но и на шест други международни договора и конвенции, които България е подписала.
Към социалистите тогава се присъединиха и от ДПС, които също се обявиха категорично против налагането на санкция на служители, които работят без трудови договори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване