06/21/12 15:08
(http://www.klassa.bg/)

Дебатите по Закона за горите може да продължат месец

Не мога да кажа дали този антипротест спрямо Закона за горите ще продължи. Колегата, който представлява тази позиция - Филип Цанов, участва в разговорите между всички заинтересовани страни. Депутатът от ГЕРБ, който говори пред протестиращите, изразява гражданска позиция и не ангажира партията с това. Когато той гласува в комисията, там качеството му е на депутат от управляващото мнозинство. При всички случаи трябва да надделява общото политическо решение и винаги е било така.
Организаторът и председател на Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите" Филип Цанов присъства на всички разговори. Бих призовала предвид това, което до момента се случва, да се срещаме всички страни - и с техни представители, и с тяхната организация, и с изпълнителната власт. Вървим напред към споразумение. Улицата не е място за този диалог. Такъв вече има, процедурата за окончателно приемане на такъв законопроект е минимум един месец, един месец ли ще си говорим чрез улицата? Надявам се да не е така.
Самата аз ходя на Пампорово от 10-15 г. всяка зима и дори не съм знаела, че съществуват заповеди за безвъзмездно предоставяне на дневни и нощни карти за лифтове на определени хора. Винаги съм си плащала.

Нямаше основания да се спре сезонът на Витоша

Изказването ми, че исканията на „Витоша ски“ са „изключително нахален рекет“, от края на миналата година беше една моя емоционална реакция. Тя беше категорично откровена в ситуацията, в която бях поставена. Това стана на 15 декември 2011 г., на едно събиране в земеделското министерство. През цялото това време оттогава досега смятам, че „Витоша ски“ нямаше основания да спре ски сезона. От държавата, в лицето на Изпълнителната агенция по горите, им бяха предоставени всички възможни уверения, в които всички спорни моменти да се изчистят. Принципното условие беше да не се променя предназначението на територията при изграждане на ски писти и то беше поискано от всички, с изключение на екоорганизациите. Тяхното искане беше за уреждане правото на ползване на съществуващи ски писти да бъде давано без публична процедура.
Всички страни, заинтересовани в този процес, сме на път да се споразумеем по най-остро дебатирания член от закона. Ако проявим разум, ще постигнем това споразумение независимо от диаметрално противоположните становища, на които сме били, а именно как да допуснем изграждането на ски писти и съоръжения. Позицията на премиера беше да се продължи със закона само ако има консенсус и ако екоорганизациите се съгласят с промените.

Не можем да забраним да се изграждат ски съоръжения

Ние не можем да направим законодателство, което да казва, че оттук нататък нищо никъде няма да се изгражда. Във варианта, в който текстът беше гласуван окончателно, параграф №66, който уреждаше казуса на „Витоша ски“, го нямаше. Онова, което изкара хората на улицата в началото, защото сега те трудно биха казали какво точно им пречи, беше основно липсата на диалог и това, че каквито и да било искания от организациите по принцип не бяха приети. Вярно е, че имаше текст, който уреждаше казуса на „Витоша ски“, но вече го няма. Отново казвам, на път сме да се споразумеем. Всички трябва да сме обществено отговорни. Не можем да мотивираме улични протести, които в крайна сметка не знаем, за какво точно са, при условие че всеки ден се срещаме и постигаме стъпка по стъпка споразумение.

* пред Би Ти Ви
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване