06/21/12 23:36
(http://e-vestnik.bg/)

Депеша от Брюксел за кмета Цонко Перката

Точно преди 3 години в e-vestnik писахме, че прочутият рок-метъл-поп кмет на Каварна Цонко Цонев заслужено може да носи прякора Перката (виж тук).

Цялото крайбрежие при Калиакра е засрано с вятърни електроцентрали, които се строят с разрешително на общината.

И Цонко Перката е посадил колкото може повече такива перки по една от най-красивите части на крайбрежието. Все едно да накичиш с вятърни централи Белоградчишките скали.

Тогава една от фирмите с перките беше глобена с 40 хил. лева, защото са построени без нужната екологична експертиза. И к’во от това? Перките продължават да никнат една след друга в земите на Натура 2000, тоест в защитен район.

И, ето, от Брюксел дойде депеша, че Еврокомисията продължава следващия етап от наказателна процедура за това строителство.

Пращат ни становище, с което искат България да се съобрази със законодателството на Европейския съюз. Тоест - моля, българи, спазвайте законите.

Ама къде ще му излязат насреща на Цонко Перката. Глобите и предупрежденията не са от вчера. Накрая държавата ще плати глоба в милиони, заради неграмотния каварненски кмет.

Проблемът е елементарен - перките са точно на т. нар. Виа Понтика, най-големият път на прелетните птици в Европа.

Вятърните генератори в Германия убиват средно по една птица годишно, без да са на този път. Там има и специални изисквания и за отстояние от сгради и пътища, заради генерирането на инфрачестоти, които са вредни. Там също така няма изчезващи и редки видове птици при перките.

Цонко Перката си слага перки по крайбрежието както си иска. В писмото от Брюксел се казва, че България е построила там вятърни паркове без т. нар. ОВОС и продължава тази практика.

Кой трябва да дойде от небето, да накара каварненския кмет да спазва законите?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване