06/21/12 16:16
(http://www.klassa.bg/)

ДПС поиска предизборната агитация да се извършва на майчин език

ДПС поиска със закон да се разреши предизборната агитация на майчин език. Това съобщиха на брифинг в парламента в четвъртък депутатите Лютви Местан и Христо Бисеров, които са сред вносителите на проект за изменение на Изборния кодекс.
Според текстовете на предложението „при необходимост и ако се осигури превод, на предизборни събрания и митинги може да се ползват и други езици, освен българския“.
Лютви Местан се аргументира с една от 30-те препоръки на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) за промени в кодекса, които бяха изпратени до държавните институции след наблюдение на вота „две в едно“ у нас миналата есен.
По думите на Местан, от ОССЕ дори не поставяли изрично условие за превод на български език. Въпреки това, в проекта на ДПС се предвижда такъв.
Според хората на Доган агитацията на майчин език била необходимост, тъй като у нас имало много села, в които почти никой не знаел български. Лютви Местан се оплака, че той и партийният му лидер миналата есен получили актове от по 5000 лв., когато изпуснали няколко реплики на турски по време на митинг в община Опака (Търговищко).
Местан заяви, че и до ден-днешен 83-годишната му майка не знаела и една дума на български. Той обясни това с факта, че когато тя била ученичка, държавата не е осигурявала обучение на официалния език. У нас има много възрастни хора с подобен проблем, които излиза, че не могат да направят информиран вот по време на избори, коментира Местан.
Той определи ситуацията със сегашния закон като абсурдна и нереалистична, тъй като агитацията на турски нямало как да бъде спряна насила. Местан обаче заяви, че е „огорчен“ от реакцията на журналистите, които го засипаха с въпроси – защо точно сега предлагат тази промяна, не са ли длъжни всички да знаят български, кой е виновен за изолацията на малцинствата... Според него това е резултат на наслоения и предразсъдъци, които не кореспондирали с тенденциите на европейска интеграция и толерантност.
Зам.-председателят на ПГ на ДПС все пак призна, че не е очаквал и друга реакция.
Хората на Доган предлагат и други промени в Изборния кодекс, чрез които те целят по-голяма прозрачност и избягване на опасността за „продължаване на манипулациите“ от изборите през 2011 г.
От ДПС искат заседанията на ЦИК (Централната избирателна комисия) вече да бъдат публични чрез излъчване на заседанията на живо в интернет. Освен това на тях трябвало да бъдат допускани „без ограничения“ кандидати, партийни представители, наблюдатели, журналисти. Предлага се също всички протоколи да бъдат незабавно публикувани на интернет страницата на ЦИК. Това трябвало да важи и за районните избирателни комисии.
ДПС настояват още т. нар. забранителни списъци, в които са изброени хората, които са с временно отнето право да гласуват, да бъдат публикувани в интернет предварително. Засегнатите следва да имат право да обжалват в ЦИК, а да не се ограничават до регионално ниво, обясни още Христо Бисеров.
Местоположенията на секционните комисии (СИК) пък трябвало задължително да са в кварталите на гласуващите, а „не в другия края на града“, каквито практики се появили. Както е известно, кметът на Кюстендил Петър Паунов на последните избори умишлено измести секциите, където гласуват роми, в други квартали с цел ограничаване на купения вот.
Според предложението на ДПС всички членове на СИК следва да получават оригинали на изборните протоколи, а не само извадки от тях.
Любопитното е, че в законопроекта, публикуван на сайта на партията, ДПС искат и премахване на ограничението да си живял последните три или шест месеца в България, за да можеш да гласуваш съответно за евродепутати и местна власт. Това обаче не бе оповестено на брифинга в четвъртък.
Красимир Ципов от ГЕРБ впоследствие коментира част от идеите на ДПС. Той категорично заяви, че управляващите няма да подкрепят агитацията на майчин език, тъй като според него тя противоречи на конституцията. Михаил Миков от БСП каза, че няма да коментира, докато не види проекта на ДПС. До 10-15 дни социалистите щели да излязат със свои законодателни предложения.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване