06/21/12 17:51
(http://www.klassa.bg/)

Застрахователите ще получат 7 години отсрочка за затягане на финансите си

Застрахователните и презастрахователните дружества могат да получат 7 години, за да се приспособят към капиталовите регулации на директивата „Платежоспособност 2“ (Solvency II). Това предвижда план, предложен от евродепутата Буркхард Балц, който ръководи работата по директивата в ЕП, съобщиха световните медии.
Мишел Барние, еврокомисар за вътрешния пазар и услугите, коментира, че подобен проект е предложен, като идеята е да се обезпечи преходът на договорите към новия режим. Според експерти обаче новото облекчение няма да промени нищо по посока на основния недостатък на директивата, а именно фаворизирането на краткосрочни инвестиции, което би затруднило животозастрахователите да финансират дългосрочните изплащания.
Предложението на Балц е било обсъдено в сряда между Барние, представители на Европарламента, по време на среща за изглаждане на някои от оставащите разногласия по финалния вид на директивата. Споразумение се очаква да има не по-рано от юли, а гласуването на парламента може да е най-рано през септември.
Припомняме, че директивата Solvency II (“Платежоспособност 2“) бе приета от ЕП още през 2009 г. и трябваше да влезе в сила от есента на тази година. Целта й е да накара европейските застрахователи да държат капиталови резерви в стриктни съотношения с рисковете, които поемат, като по този начин прави сектора по-издръжлив на финансови кризи. Проектът обаче е критикуван от множество компании заради изискванията за по-големи капиталови резерви. Според бранша това може да ги направи неконкурентни спрямо колегите им от останалия свят.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване