06/21/12 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Прехвърлят 600 млн. лв. към атрактивни за фермерите мерки

Европейската комисия е разрешила прехвърляне на 600 млн. лв. от средствата по Програмата за развитие на селските райони от мерки без интерес към по-атрактивни за фермерите мерки, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. По думите му парите трябва да бъдат усвоени до края на този програмен период. За мярка 112 „Млад фермер” се прехвърлят 78 млн. лв., като с приоритет са биологичните производители, както и сектор животновъдство. Сред кандидатите с готови проекти предимство ще имат тези, които са от областите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София и Перник. Приемът по мярката е от 23 юли до 19 август.
По мярка 121 „Модернизация на земеделски стопанства” се прехвърлят 276 млн. лв. Приоритетни по тази мярка са енергийната ефективност, производство на енергия от биомаса, намаляване потреблението на вода, проекти на тютюнопроизводители, които не са свързани с производство на тютюн. С предимство са кандидатите от Перник, Видин, Кърджали, Габрово, Смолян. Приемът по тази мярка е от 16 юли до 19 август.
По мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката” се прехвърлят 240 млн. лв. Приоритети тук са центрове за културни услуги в общините, центрове за отдих, строителство и реконструкция на общински пътища и мостове, реконструкция на водопроводи. Кандидатстването е от 16 юли до 19 август.
Очаква ни горещо лято, коментира зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, а министър Найденов допълни, че с другите лоши новини се надява и тази добра новина да достигне до земеделските стопани.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване