06/21/12 15:19
(http://www.klassa.bg/)

Русия се готви да евакуира гражданите си от Сирия

Руските въоръжени сили и други военни служби са започнали подготовка за евакуация на руски граждани и екипировка от Сирия, предаде в. “Ведомости”. Според външния министър Сергей Лавров, в момента в Сирия живеят около 100 хиляди руски граждани, офицери и служители със семействата им.
Експертът Елена Супонина от Руския институт за стратегически изследвания заяви, че всички знаци за приближаваща се гражданска война са налице в Сирия. Според Супонина, западните лидери не са успели да накарат правителството в Дамаск и сирийската опозиция да седнат на масата за преговори. Експертът смята, че чуждестранна военна намеса е нереалистична в момента поради приближаващите избори в САЩ и икономическите проблеми в ЕС.
Според източници на “Ведомости”, досега не са изпращани кораби в сирийското пристанище Тартус, където има руска военна база. На 20 юни Министерство на отбраната отхвърли информацията, че десантният кораб “Калининград” е потеглил за Сирия.
В същото време продължаващият обстрел на сирийския град Хомс попречи на Червения кръст да евакуира десетки цивилни. В сряда правителството и въстаниците се споразумяха за двучасово прекратяване на огъня, за да позволят на хуманитарните работници да стигнат до най-засегнатите райони, но това може да е недостатъчно.
В интервю с руски медии, заместник генералният секретар на Арабската лига Ахмед бин Хили призова Москва да спре да доставя военни материали на Сирия. “Когато доставяте военна екипировка, помагате да убиват хора. Това трябва да спре”, заяви той. Москва и Пекин два пъти блокираха резолюции на Съвета за сигурност на ООН, осъждащи сирийския режим за насилието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване