06/21/12 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Теодора Димова: Българите от времето на баща ми са били по-различни от нас. Погледнете лицата им

Теодора Димова. Снимки: Невена Борисова


Дъщерята на Димитър Димов казва, че той не би се чувствал добре при днешния колапс на стойностите

Писателката Теодора Димова е една от двете дъщери на писателя Димитър Димов. Родена е през 1960 г. в София. Баща си загубва, когато е на пет години. Казва, че баща й, който с такава любов навремето е описвал жителите на бедните квартали в родния си град Дупница, не би се чувствал съвсем комфортно в днешно време. Обяснява, че съществуват злостни хора (каква изненада), които я обвиняват, че се  възползва от писателския му ореол. Димова обаче има съвсем различен, независим път в литературата.
Автор е на четири романа, които според критиците са неизменна част от съвременната българска литература –„Емине” (2001),  „Майките” (2005), „Адриана” (2007), „Марма, Мариам” (2010). Предстои да излезе романът й „Автор е на пиесите „Игрила”, „Платото”, „Без кожа, „Любовници”, „Невинните” и др.
Завършва английска филология в София, специализира драматургия в “Royal Court Theatre”, Лондон. Била е журналист, преводач, преподавател. В настоящето работи в редакция „Радиотеатър”, БНР.
Има две деца, на 27 и 22 години, които „е заразила с желанието да живеят в България”. Въпреки заетостта си отделя над пет часа дневно, за да пише и споделяйки това, изглежда уморена и щастлива едновременно.
Разказва за рода си, че се отличава борбеността си и това, че „силно се раздава за другите”. Майката на Димитър Димов е Веса Харизанова, втора братовчедка на Яне Сандански.

-    Как ще коментирате това, че тази година имаше по-ниски от всякога резултати на матурите? Има ли виновни за това?

-    Не бива да обвиняваме учителите, нито децата. Ако децата имаха свястна система за учене, биха учили. Учителите също не са ни виновни - не може един учител да преподава със съответната взискателност, защото ще бъде изолиран и сметнат за некадърен. Това е съвсем реален резултат от колапса на стойностите в България.

-     В „Майките” пишете точно за духовно изоставените деца. Откъде сте натрупали впечатления за тези съдби?

-    Знаете ли, тези неща се усещат във въздуха, с тях живеем, те полепват по нас. Никой в „Майките” няма реален прототип, но след публикуването на романа много хора в много градове, с които се срещнах, казваха, че на тях са се случили съвсем същите неща. Например се оказа, че много медицински сестра са заминали за Гърция, за да се грижат там за възрастни хора. Майките са оставили децата си, за да печелят пари…

Теодора Димова. Снимки: Невена Борисова

-    Кои са темите на съвременността, към които литературата трябва да се обърне?

-    Мисля, че голямото разочарование от прехода. Подмяната на ценностите. Отказът на много хора да търсят смисъла, същината. Плъзгането по повърхността. Безбожието ни. Невежеството ни по отношения на християнската вяра.

-    Има ли шанс нашата история да стане универсална, от нея да се получи това, което Орхан Памук създаде от болезнени въпроси в битието на Турция?

-    Има, разбира се.

-    Вие сте избрали да отгледате децата си тук. Значи храните някакъв оптимизъм?

-    Аз съм от хората, които смятат, че щом сме се родили тук, това не е случайно. А и за един писател е много по-интересно да живее в България, отколкото другаде, а и не бих могла да пиша на друг език. На децата си явно предадох това усещане и те не са имали желание да живеят другаде, макар че повечето им връстници се изтеглят от държавата.

-    Политици, които говорят за патриотизъм, в един момент изпращат трайно децата си навън.

-    Думите са едно, делата – съвсем друго. Винаги ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване