06/21/12 15:05
(http://www.klassa.bg/)

Финансистите да влизат в управлението на болниците без скандали

Скандалът около „Пирогов“ приключи. В четвъртък министър Десислава Атанасова увеличи числения състав на Съвета на директорите в здравното заведение от 3 на 5 души и освободи от него уважаваните лекари д-р Чавдар Маринов и проф. Данаил Петров. Новите лица в борда - Звездица Велизарова, Стефан Белчев, проф. д-р Петър Николаков и Гергана Кирова, са доказани икономисти и мениджъри. Експерти, които разбират от управление на хора и пари.
Решението на министър Атанасова е логично и последователно с оглед на съобщените в аванс констатации за финансови нарушения в емблематичната болница. Лекарите, работещи в „Пирогов“, са безспорни професионалисти. За повечето от тях се носят легенди. От години и българи, и чужденци целуват златните им ръце от благодарност за спасения си живот. Да си добър хирург, травматолог или анестезиолог обаче, не означава, че си добър мениджър и финансист. Затова наистина е добре управлението на болниците у нас да се остави в ръцете на специалисти по здравен мениджмънт и икономисти, които знаят как да стабилизират работещите на ръба на загубата стационари и осигурят достойно заплащане на кадрите си.
Кому обаче е нужна кадрова рокада с подобен шумен скандал, който хвърля петно върху престижа на „Пирогов“ и руши и без друго крехкото доверие на пациентите в българското здравеопазване? Да не говорим, че зад пищните и все още недоказани обвинения мнозина провиждат уреждане на лични сметки и лобистки интереси, целящи сриване на реномето на „Пирогов“ и отклоняване на част от потока пациенти към друго здравно заведение.
Освен в института по спешна помощ от здравното министерство откриха подобни нарушения в още няколко провинциални болници. С оглед на случващото се през последните дни едва ли някой би се изненадал, ако и с тях се захване прокуратурата. И какво от това?Далеч по-приемливо е мениджърите и финансистите да влязат в управлението на лечебниците без скандали. От зрелищни кавги в деликатна система като здравеопазването не печели никой.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване