06/22/12 21:27
(http://e-vestnik.bg/)

Възражда се култ към унгарския диктатор от Втората световна война

Асошиейтед прес

Виктор Орбан с Бойко Борисов. Снимка: правителствен сайт

Прииждаха на вълни - ветерани от войната и крайнодесни политици, хусари на коне и гвардейци в камуфлажно облекло. В края на миналата седмица около 1000 души се събраха в това село, за да открият бронзов бюст на адмирал Миклош Хорти - управлявал Унгария между 1920 и 1944 г.

Повечето унгарци смятат Хорти за авторитарен лидер, вкарал Унгария в пагубния съюз с Адолф Хитлер, отговорен за смъртта на стотици хиляди унгарски евреи по време на Холокоста.

Сега, когато Унгария се бори с рецесията и се засилват националистическите настроения, набира сила движение за реабилитиране на Хорти, за представянето му като герой патриот, който се е опълчил на Съветския съюз и неохотно е сключил съюз с Хитлер. В същото време тези, които критично оценяват Хорти, казват, че популисткото правителство на Виктор Орбан не полага особени усилия да пресече култа, зародил се към лидера от времето на войната.

Ерата на Хорти започва с опитите на Унгария да се възстанови от травмата от загубата на голяма част от територията си след поражението й в Първата световна война и завършва с участието на унгарски войници на страната на Хитлер през Втората световна война. Тези, които му се възхищават, виждат в него лидер, който се е опитал да лавира между СССР и Нацистка Германия, който се е борил както срещу местните фашисти, така и срещу комунистите.

“Искаме да разясним историческата роля на Хорти. Той е бил консервативен и патриотично настроен политик, изповядващ християнските ценности”, каза Дьорд Фурес, кметът на Чокакьо. “Посланието на Хорти към нас е, че дори и в най-трудните ситуации трябва упорито да защитаваме интересите на нацията и на страната”.

Въпреки страшната жега, 71-годишния бивш техник Ференц Данко е облякъл униформата на баща си. Според него тези, които обвиняват Хорти за станалото в Унгария по време на Втората световна война, са “слепи и злонамерени”.

“Хорти не е имал лоша страна”, каза Данко, който от 1976 г. живее в Австралия и е организирал пътуването си до Унгария така, че да съвпадне с церемонията за откриването на паметника. Бюстът на Хорти, каза той, е знак, че “нацията се е пробудила”.

Правителството на Орбан до голяма степен се разграничи от опитите на крайната десница да реабилитира Хорти. Но отношението му към управлението на адмирала изглежда е по-благосклонно, отколкото на предишните правителства. Правителството позволи и на други места да се появят такива символи като паметника в Чокакьо.

“Унгария вече от няколко години е в дълбока икономическа криза и вместо да промени икономическата политика, правителството се насочи към политиката на историческата символика”, каза социологът Антал Бьом. “В Унгария отново се появиха стилът, тонът и авторитарните тенденции от 20-те и 30-те години. Те компенсират липсата на икономически успехи”.

През 2010 г. Орбан изведе своята консервативна партия ФИДЕС - Унгарски граждански съюз до голяма победа и получи парламентарно мнозинство от две трети.

Популистките и “нестандартни” икономически мерки увеличиха несигурността у инвеститорите по отношение на Унгария и изложиха нейната валута, форинта, на произвола на пазарите. Безработицата се закотвила около 11-те процента и прогнозите са, че тази година икономиката отново ще влезе в рецесия.

Орбан все още се радва на непоклатимо конституционно мнозинство, което му позволи да централизира властта и да получи повече влияние върху съдебната система, медиите, църквите, училищата и централната банка. Но според последните социологически проучвания ФИДЕС има рекордно ниска подкрепа за последното десетилетие. Партията се изправя пред все по-сериозното предизвикателство от страна на крайнодясната партия “Йоббик” - втората по големина опозиционна формация.

Това накара ФИДЕС да засили своята националистическа реторика. “Очевидно е, че това е заради избирателите”, каза социологът Бьом. “ФИДЕС търси начин да спечели крайнодесния електорат за следващите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване