06/22/12 14:38
(http://www.klassa.bg/)

Е. Манева: Вероятно няма да се стигне до преместване на вятърния парк на нос Калиакра

В периода 2008-2009 г. са издадени прекалено много разрешения за строителство на вятърни паркове, без да се извърши оценка на въздействието върху околната среда и няма как да спрем този поток от разрешения. Проблемът е изключително сложен. Това каза за БНР зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Поводът за разговора с нея е предупреждението от вчера на Европейската комисия, че вятърните турбини на нос Калиакра нарушават европейски директиви за мрежата "Натура 2000 ", тъй като са построени без необходимата оценка за въздействие върху околната среда. Ако се стигне до съд, страната ни може да настоява за преместване на проблемните съоръжения, а Калиакра трябва да бъде адекватно обявена за защитена зона и тези увреждащи инфраструктурни елементи трябва да бъдат отстранени, като вредите да бъдат поправени възможно най-скоро. Това бе позицията на Българското дружество за защита на птиците, изпратено до медиите. От доста време екоорганизацията алармира, че няколко големи вятърни парка заплашват оцеляването на червеногушата гъска, която е световно застрашен вид. В отговор зам.-министър Манева обясни, че няма да се стигне до преместване на турбини. Ако проблемът не бъде разрешен до два месеца, страната ни може да бъде изправена на съд в Люксембург.
Манева подчерта, че наказателната процедура датира от предишното правителство по времето на екоминистър Джевдет Чакъров, макар че в момента нещата са променени, но ситуацията с издадените преди това разрешения е сложен.
"Веднага след като поехме ръководството на МОСВ издадохме специална заповед, с която беше разпоредено всички такива проекти да подлежат задължително на оценка на въздействието върху околната среда, независимо дали става дума за една перка, или за цял парк. Опитахме се да анулираме решения за вече издадени разрешения, но не във всички случаи можеше да бъде процедирано по този начин", обясни Манева.
Според нея най-важната задача за ведомството е да се приключи с екологичната оценка на плана за енергия от възобновяеми източници.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване