06/22/12 14:34
(http://www.klassa.bg/)

Седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ струва колкото един на площадката в Белене

„Търсихме стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ достатъчно дълго време – три години. Имаме оценка на HSBC, че проектът с три основни допускания, най-благоприятните възможни – цената на централата е 10,30 млрд. евро. Това е сметката, която имаме, но може да е още повече”, каза Делян Добрев на брифинг в парламента в петък.
„7 блок на АЕЦ „Козлодуй” има изградена инфраструктура, площадки, подстанции, има около 20% от инфраструктурата вече изградена. Реакторът струва точно толкова, колкото струва същият в „Белене”. Възможно най-дългите срокове за пускане в експлоатация са между 5 и 7 години. Наистина ще отнеме повече време, наистина проектът „Белене” има готова площадка и лицензи, никой не отрича”, посочи министърът.
„Ние не сме отправяли официални предложения и не сме стартирали тръжни процедури за изграждане на ядрения блок на ядрения остров на 7 блок в Козлодуй. Посоката, в която мислим, е че имаме подписано споразумение в посока, че може да се променят обхватът и мястото на изпълнение на дейностите”, допълни Делян Добрев.
По отношение на удължаването на живота и модернизацията на съществуващите 5 и 6 блок в централата в Козлодуй, евродепутатът и съветник на ръководството на централата Владимир Уручев каза пред тв „България он ер“, че от 100 до 300 милиона долара може да струва удължаването на живота на блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй“. Трудно е да се каже колко точно ще струва, защото една ще е цената за първите пет години, друга след това, защото ще излезе ново оборудване, което трябва да бъде сменено. Уручев каза още, че в България ще дойде свеж ресурс от диверсификация. Едни анализи за един газов модел на балканския регион показват, че цената на газа може да се намали с до 20%, което идва от намалените разходи за доставките на газ, които ще са налице, когато се изградят нови газови връзки.
По-рано ,по време на международната конференция „Проучване и добив на петрол и газ - новата технологична граница” по отношение на друг голям руско – български проект в енергетиката министърът заяви: „Ние подкрепяме газопроводния проект „Южен поток”. Смятаме, че той е изгоден за България, но в началото трябва да бъдат изяснени всички детайли.”
По думите на Добрев, българската част на финансовите ангажименти по проекта ще бъдат обезпечени за сметка на заеми, за да се минимизират рисковете за потенциалния участник – компанията БЕХ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване