06/22/12 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

“Утрински весник”: България търси поводи да спре Македония за ЕС

в. Утрински весник

Паметникът на Александър Велики в Скопие е висок 22 метра. Снимка: комитата

Драмата със Спаска Митрова отново стана актуална в отношенията между Македония и България. Освен заплахите от София, че е възможно Митрова да получи политическо убежище в тази съседна държава, което е абсурд, тъй като тя вече има български паспорт и тамошно гражданство (кой дава политическо убежище на свои граждани!) дойде сигнал, че е възможно случаят да завърши в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, където в най-голяма степен се води дипломатическа борба за споровете по линията България -Македония.

След като българският премиер Бойко Борисов се провъзгласи за компетентен да решава в чии ръце бъдещето на едно дете ще бъде по-добро и кой родител трябва да спечели битката, Страсбург изглежда като най-желано решение за мъглата, която българският политически елит разпространява през последните години с цел, която е ясна на всички - да създаде случай за налагане на вето на Македония в ЕС. Проблемът е в това, и според оценката на Божидар Димитров, че Македония не бърза кой знае колко да бъде приета в съюза, та подобни заплахи все още се изричат с половин уста, докато евроинтеграцията не стане сериозна опция на някоя бъдеща македонска власт.

Нова ли е тази българска политика или само е преопакована, има ли драма или само политически фолклор в отношенията между Македония и България и защо София оспорва името, което първа призна, оспорвайки бъдещия договор между нашата държава и Гърция? Впечатлението е, че по тези въпроси има голямо разногласие, преди всичко защото тезите, върху които София гради своето вето против Македония, са толкова остарели за съвременна Европа, че и те сами си поставят пречки по отношение на онова, което искат да постигнат, а всички заедно отиват на кино с едно искане за реципрочност.

Според Георги Спасов, бивш посланик на Македония в България, изявлението на Бойко Борисов за неприемане на името Северна Македония щеше да се смята за голям успех на нашата дипломация, ако в него се бе забъркал и нашият посланик там. Това изявление според него не вреди, а напротив, помага на Македония да докаже колко абсурден е спорът за името и затова трябва да му се даде публичност. Според него по същия начин, както в Македония, и в България, когато политическата класа има вътрешни проблеми, посочва външни врагове, като сега твърденията за възможни териториални претенции от нашата държава.

“Това е част от традиционния политически фолклор. Няма никаква драма между двете страни. От самото начало България е заинтересована Македония по-бързо да стане членка на НАТО и на ЕС и цялата политика е насочена към това. Така ще има по-голям шанс нашата държава да се откъсне от влиянието на Сърбия и повече да се интегрира с България”, смята Спасов. Все пак и той оценява, че вътре в България се засилва тезата, че трябва да се използва членството й в ЕС за реализиране на интересите към Македония, а един от привържениците на тази теза е и премиерът Бойко Борисов, чието изявление трябваше да задоволи тъкмо тези очаквания.

Чувства ли се София излъгана от македонското търсене на античните корени, което ни отдалечава от общия славянски произход? Според Спасов реално да, тъй като това е отрицание на онова, което те наричат българско национално самосъзнание в Македония.

За бившия министър Слободан Чашуле няма нов тон в отношението на София към Скопие и очакванията са, че с приближаването на Македония към ЕС България ще сгъстява своите искания, т.е претенции. “Не ме изненадва, че използват всеки повод, за да лансират претенциите, които нямат основа като ценност на Европа. Те вече изградиха нещо подобно на гръцката позиция и това ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване