06/24/12 11:29
(http://e-vestnik.bg/)

Емил Елмазов: С билки и вино се постигат съвършени лекарства

Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите, в интервю за Радио „Фокус”

Емил Елмазов. Снимка: Светослава Банчева

- Господин Елмазов, в неделя е Еньовден. Може ли да ни разкажете повече за събирането на билки? В народните вярвания казват, че събраните на Еньовден билки са по-лечебни. Дали има доза истина в това твърдение?

- Всички от познавачите на древната етнография до сътрудниците на НАСА днес знаят, че планетите влияят на състоянието на Земята. Далечните планети, имам предвид Юпитер, Марс, Сатурн, облъчвайки отдалеч земята, влияят върху надземните части– цветовете, листата; а близките планети Венера, Меркурий, Луната, влияят непосредствено. Техните лъчи, бидейки по-силни поради тази по-ясно изразена близост до Земята, проникват до кристалите, в ядрото на Земята и оттам се излъчват отново към корените на растенията. Или иначе казано, състоянието на планетите, тяхното разположение, взаимно разположение, взаимно притегляне и отблъскване и същото това нещо по отношение на Земята, не може да не влияят върху живота на Земята. Разбира се, дълго време църквата е отричала това, отричала го е една ограничена наука, която вече се отказва от това да не мисли за Вселената като единен организъм.

Да, Вселената е единен организъм, така както Земята е жив организъм и ето защо има определени, както във всеки жив организъм, има определени върхови и определени отпочиващи елементи. Ние знаем, че след Русалийската седмица природата навлиза в своя върхов момент, в своето върхово напрежение по отношение на растенията и прорастването на кълновете на растенията, на техните цветове, на техните семена, тоест извършва се през този пиков момент на природните сили и едно въздействие върху тревите и дърветата. Следователно, погледнато и от митологична гледна точка, и от астрономична гледна точка, и от астрологична гледна точка, и дори потвърдено хиляди пъти от фитотерапията, от Асклепий и Залмоксис до днес, не може да не е вярно то а. Дори когато Луната намалява по времето на еньовденските празници, по времето на лятното слънцестоене, билките наистина са най-силни. Разбира се, това не се отнася до всички билки, а точно до онези, които са подчинени на Слънцето, да речем невенът, лайката, белия оман и т.н. Всички растения, които оглеждат слънцето, въртят своите цветове спрямо него, са изключително силно повлияни в този върхов момент, когато Слънцето се спуска най-близо, за да целуне водите на Земята в народните представи, а иначе казано, за да я облъчи с безкрайно широкия си спектър от лъчи.

- Разкажете ни повече за това как билките се отнасят към виното. Знаем, че има различни рецепти – комбинация между билки и вино, за различните болести. Как в случая билките повлияват на виното?

- Виното идва също от билка. Дивата лоза е билка. Например с една специална смес от листа от дива лоза и листата на дивата ягода някога са правили едно съвършено лекарство срещу жлъчни заболявания. Понеже тогава са яли много месо, мазнините са тормозели хората, но невероятно как Залмоксис – родоначалник на тракийската медицина, е показал, че с листата на дивата лоза и с листата на дивата ягода, потопени във вино, може да се образува едно съвършено лекарство. Днес, когато една трета от хората нямат жлъчки поради агресивната медицина, ние трябва да се върнем към Залмоксис и да си спомним как хората са оживявали в една много по-тежка диетика и са били щастливи с виното, листата от лозята и листата от дивата ягода.

Но много интересна е „целувката” между белия оман и виното. Корени от бял оман, потопени във вино, много са помагали при стомашни терзания. Омановото вино е прочуто през времената, дори и по време на големите епидемии, особено чумата, която като черна смърт е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване