06/24/12 12:41
(http://www.klassa.bg/)

Какво пише Ференц Лист за Шопен?

Какво е написал знаменитият унгарски композитор Ференц Лист за колегата си Фредерик Шопен? Това става ясно от книгата „Шопен“, която ще бъде представена на 27 юни, сряда, 18 ч., в Полския институт, ул. “Веслец” 12. Преводът от френски е на Павлина Рибарова. Книгата ще представят - проф. Наташа Япова, професор по история на музиката, и Илия Граматиков, докторант по история на музиката в Музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Водещ - Андрей Захариев, журналист и актьор. Творби на Фредерик Шопен и Ференц Лист ще представят Анжела Тошева, Михаил Големинов и Иван Керековски (пиано) и Даниела Черпокова-Николаева (виолончело).
Великият полски композитор и пианист Фредерик Шопен (1810-1849 г.) не е познавал по-добър изпълнител на етюдите си от Ференц Лист. Веднага след смъртта на Шопен, Лист решава да излее с думи скръбта си, пишейки тези спомени. Книгата му, „забележителна като стил и фантазия” (Теофил Готие), излиза през 1852 година. В нея Лист изтъква полското вдъхновение в творчеството на Шопен и деликатните му маниери, споменавайки редица епизоди от неговия живот. Според него гениалността на Шопен си проличава най-силно в мелодиката и хармонията на неговите творби.
Книгата е откровение на Лист, в което той отдава почит към пианиста и музиканта, наричан „поет на пианото”. Един текст, който ни прави съпричастни към сърцевината на музиката, полския дух и култура, високо оценени и майсторски описани от Лист. Текст от Лист за Шопен, който не би могъл да бъде пропуснат от никой читател (Анжела Тошева). Книгата излиза с подкрепата на Полския институт в София.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване