06/24/12 14:14
(http://www.klassa.bg/)

Оценките на Moody's носят повече щети, отколкото банките признават

Големите банки предпочитат да ви оставят с убеждението, че направените от Moody's понижения в кредитните рейтинги на европейски финансови институции са без значение, тоест много шум за нищо. Действителността е друга.
Веднага щом новината гръмна, банките побързаха да обяснят, че посочените в доклада на агенцията проблеми вече не съществуват. Мнозина изтъкнаха солидната си работа за укрепване на балансите си и подобряване на рисковите си профили. Британската RBS бе една от първите с ответна реакция и определи пониженията като „обърнати към миналото“. Защитена бе дори тезата, че пониженията са отправили опасно послание към финансовия свят. „Разпространението на тревожни слухове се е превърнало в нездравословно развлечение“, коментира Иън Гордън, анализатор в Investec. Пазарите, изглежда, са съгласни, след като банковият сегмент на индекса Euro STOXX се покачи с 1,2% след съобщението на Moody's.
Всичко това обаче противоречи на случващото се зад кулисите през последните няколко седмици. Топбанкери хулеха конкурентите си на срещи при закрити врата и усилено се опитваха да повлияят на кредитните агенции. Със сигурност последното им желание е било понижение на рейтинга. По-ниските оценки по всяка вероятност ще покачат разходите за заемен ресурс на банките, ще засегнат начините за набиране на капитал и могат да лишат финансовите институции от приходи от търговия. Тежестта на по-високите разноски може да бъде прехвърлена върху бизнеса и собствениците на жилища и всеки, който иска банков кредит.
Morgan Stanley бе една от сравнително пощадените. Статутът й бе смъкнат с две степени, вместо с три, каквото бе първоначалното предупреждение на Moody's, след кампания на инвестиционната банка да омилостиви рейтинговата агенция. Bank of England очевидно е притеснена от негативните настроения в сектора. Миналата седмица британският централен трезор обеща на банките нова серия от евтини заеми в опит да стимулира икономиката. Те побързаха да приберат предложените £5 млрд. и да се възползват от изгодния основен лихвен процент от 0,75%. Наясно са, че тези пари ще ги задържат на повърхността при срив на еврозоната.

По в. „Уолстрийт джърнъл“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване