06/25/12 18:11
(http://www.klassa.bg/)

ЕК одобри национални помощи за отбрани породи коне и овце

Европейската комисия одобри 2 схеми на държавни помощи за участие в изложения на отбрани породи коне и овце, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Предвижда се финансова помощ при участие на коне в национални изложения - от породата Хафлингер в гр. Разлог, на Дунавска порода коне в София, на Българска тежковозна порода коне в Перник, от породата Каракачански кон в Смолян, на Чистокръвна английска порода в Балчик, на Български рисист кон в гр. Пазарджик. Ще се подпомогне и участие в изложения по овцевъдство като Регионално изложение по овцевъдство - гр. Русе, Регионално изложение по овцевъдство - гр. Стара Загора и отпечатване на каталог „Мъжки разплодници и майки кочопроизводителки от породата Ил дьо Франс“, наръчник „Ветеринарно-профилактични мероприятия във фермата и наръчник на фермера породата Ил дьо Франс в България“.
Помощите се предоставят посредством субсидирани услуги от АКБ и АИлФБ и не може да включват директни плащания на парични суми към земеделските производители. Схемите предвиждат финансиране до 80% от таксата за участие на животно в изложение и 100% от разходите за отпечатване на каталог и наръчници. Достъп до помощта имат онези животновъди, които спазват развъдната програма, а тя изисква чистопородно развъждане на породите коне и породата овце Ил дьо Франс. Помощите са с краен срок на приложение до края на 2013 г., уточняват от ведомството на Мирослав Найденов.
Получатели на субсидиите са малки и средни предприятия в животновъдството, които развъждат чистопородни животни под селекционен контрол на Асоциацията на коневъдите в България (АКБ) и Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България (АилФБ), съобщиха още от земеделското ведомство. Като изискване за участие в изложенията на коне е регистрираният земеделски производител да притежава идентификационен документ (паспорт), а за изложенията по овцевъдство - зоотехнически сертификат или сертификат за произход, които доказват породната принадлежност на животните, независимо от това дали земеделският производител е член на асоциациите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване