06/25/12 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Какво се случва с Асанж?

Джулиан Асанж разговаря с Лари Кинг по Си Ен Ен. Снимка: от тв екрана

Вчера, 19 юни, Джулиън Асанж потърси политическо убежище в посолството на Еквадор в Лондон. Еквадорските власти разглеждат молбата му. Преди няколко дни Асанж изгуби дело срещу искането за екстрадиция с европейска заповед за арест в Швеция, където трябва да даде обяснения по подозрения в сексуално посегателство. Аргументът на неговата защита беше, че шведските власти не са му повдигнали обвинение и заповедта в Швеция е издадена от прокурор, а не от съдия. Върховният съд на Великобритания реши, че заповедта е валидна и екстрадирането на Асанж предстои на 27 или 28 юни. Лидерът на Wikileaks се опасява, че след като бъде екстрадиран в Швеция, той ще бъде предаден на САЩ и обвинен в шпионаж, за което може да получи доживотна или дори смъртна присъда.

Конкретен мотив за искане на политическо убежище е станало писмо до адвокатите на Асанж от главния прокурор на Австралия, в което той пише: ‘’Не може да се очаква Австралия да бъде страна в обсъжданията за екстрадиране, каквито би могло да има между САЩ и Великобритания или САЩ и Швеция, тъй като екстрадицията е предмет на двустранни споразумения'’ Близки до Джулиън Асанж определят този документ като “декларация за изоставяне” от страна на австралийското правителство.

Публикуваме статия от Глен Грийнвалд, който следи случая от самото начало на обвиненията срещу лидера на Wikileaks:

Биволъ

Тъй като нараства опасността да бъде заведено дело срещу Асанж за неговата журналистика, жизненоважно е да припомним какво е заложено на карта

“Тъкмо навреме, за да бъде осуетено празнуването на 40-та годишнина от публикуването на Досиетата на Пентагона, Министерството на правосъдието на Обама се опитва да направи това, което Никсън не е могъл: да даде под съд медийна организация… Обвинението срещу Джулиан Асанж в „заговор за извършване на шпионаж” може ефективно да бъде определено като прецедент, по-точно характеризиран като „заговор при правене на журналистика”. Това пише в „The Daily Beast” на 12 юни 2011г. Джеймс Гоудейл. Той е главен правен съветник на „Ню Йорк Таймс”, по времето когато вестникът води битка за Досиетата на Пентагона с правителството на Никсън.

Преди много години, когато за първи път прочетох за скандалното нахлуване на администрацията на Никсън в кабинета на психиатъра на Даниел Елсберг с цел да се хвърли сянка върху разкриването на Досиетата на Пентагона, аз бях объркан от обосновката. Досиетата на Пентагона разкриваха системната лъжа към американската общественост за участието на американското правителство във войната във Виетнам. Как, замислих се аз, не без неоснователно чувство за наивност, публичните разкрития за личността и психиката на Елсберг биха могли да окажат някакво влияние върху начина, по който онези разкрития са били възприети?

Но отговорът на този въпрос е очевиден, както Никсън добре знаеше: демонизирайки лично Елсберг, дори онези, които бяха склонни да отстояват разкритието, биха се поколебали да бъдат свързани с него. Ако Елсберг се свърже в публичното пространство не със своето внушително разобличаване на лъжите на правителството, а по-скоро със „странните” си психологически нагласи или с ексцентричните си сексуални фантазии - неща, за които се предполага, че някой споделя с психоаналитик, той става обект на подигравки, на срам и никой няма да иска да прави нищо с него от страх слабостите му да не рефлектират негативно. Петниш вестоносеца, а вестта е опетнена заедно с него, или както се случва, вестта е забравена и вестоносецът е обречен на насилствени наказания. Това е била точно използваната стратегия за отстраняването на Джулиън Асанж, Уикилийкс и Брадли Манинг с една разлика: оставяйки настрана Джо Байдън, който характеризира Асанж като „хай-тек терорист”, този път ролята на Никсъновите поддръжници е изиграна от верните по-скоро на ...

Публикувана на 06/25/12 22:29 http://e-vestnik.bg/14949/kakvo-se-sluchva-s-asanzh/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване