06/25/12 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Новият президент на Египет иска преразглеждане на мирния договор с Израел и подновяване на връзките с Иран

Новоизбраният президент на Египет Мохамед Мурси иска да преразгледа мирния договор с Израел и да изгради връзки с Иран за „създаването на стратегически баланс“. Това обяви самият той в интервю за иранската информационна агенция Фарс, цитирано от АФП. От отговорите му става ясно, че смята да преразгледа договора от Кемп Дейвид с Израел. Мурси държи отношенията с еврейската държава да се основават на равенство. „Ние не сме по-слаби в която и да е сфера и ще обсъждаме проблемите за правата на палестинците със съответните заинтересовани страни, защото това е много важно“, казва той. Също така потвърждава, че е готов да поднови връзките с Иран, с които Египет няма дипломатически отношения от 1980 г. насам.
Кандидатът на „Мюсюлмански братя“ Мохамед Мурси (61 г.) води с цели 3,5 % , сочат окончателните резултати от президентските избори. Това прави приблизително 880 000 гласа повече, отколкото за опонента му – бившия премиер от режима на Хосни Мубарак – Ахмед Шафик. За Мурси са гласували 51,7% срещу 48,3% за Шафик при избирателна активност 51,6%.
Завършилият Калифорнийския университет инженер Мохамед Мурси е бивш политически затворник при режима на Мубарак и лидер на политическото крило на „Мюсюлмански братя“ - Партията на свободата и справедливостта.
Мурси е първият свободно избран президент на Египет, както и първият ислямист на този пост. Той напусна своята ръководна позиция в „Мюсюлмански братя“, обявявайки, че ще е президент на „всички египтяни“.
Мурси бе поздравен по телефона лично от американския президент Барак Обама, който заяви, че „САЩ ще продължат да подкрепят демократичните промени в Египет“. Новоизбраният държавен глава е получил поздравления и от руския президент Владимир Путин. В съобщение на Кремъл се казва, че Русия се надява на „конструктивно сътрудничество с новото ръководство на Египет с цел развитие на руско-египетските отношения и осигуряването на мир и стабилност в Близкия изток“.
„Изборът на Мохамед Мурси - първия цивилен президент в историята на Египет, е знак за желанието на египетското общество за промяна, за подкрепата му за демократични реформи. България очаква изборът му да генерира нужната политическа воля и бързото сформиране на ново правителство, което да е максимално представително за египетското общество“. Това се казва в съобщение на българското външно министерство.
Според официални източници, от партията на Мурси вече водят преговори с военните за частично възстановяване на парламента, обявен за незаконосъобразен, и връщане на цялата власт в ръцете на президента, която бе ограничена от декларация, издадена часове след изборите. Управляващият в момента Висш военен съвет трябва да делегира власт на президента, който да сформира временно правителство до изготвянето на нова конституция и организирането на нови парламентарни избори. В редиците на партията за премиер вече се спряга името на Нобеловия лауреат за мир и дипломат на ООН Мохамед ел Барадей.
Очаква се Мурси да встъпи в длъжност до 30 юни, когато е крайният срок, определен от военните.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване