06/25/12 15:58
(http://www.klassa.bg/)

Симеон Сакскобургготски: Нищо не съм обещавал

Не съм обещавал. Може да съм споменал нещо, може би съм казал, че това целим, но да съм обещал – не! Това обяснява бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за испанския вестник „Нова дума“ по повод управлението си в България в периода 2001 – 2005 г. На въпрос какво мисли за Бойко Борисов и за настоящата власт, Симеон казва, че човек трябва да е на неговото място, за да може да прецени. Според Симеон Сакскобургготски имало паралел между управленията на НДСВ и ГЕРБ заради големите очаквания на хората, които обаче „ако се погледне по един аналитичен, задълбочен начин, са самоочаквания“. Оттам вече имаме тия пикове от надежди и после – спад, обяснява Сакскобургготски.
Според него много хора в България са твърде песимистични. „Думите на крайните, черногледите, които говорят, че държавата или страната си отива, въобще не съответстват на реалността. Не сме видели никъде една страна да изчезне или един народ да се претопи; няма място за такива страховити прогнози“, казва бившият лидер на НДСВ.
По повод коментарите за царските имоти, Симеон обяснява: „Мисля, че има немалко хора, които просто не са еволюирали и са останали с мисленето си от периода 1946-1989 г. Те си имат твърди предубеждения, които нямат разбиране или симпатия към частната собственост, да не говорим за политическите предубеждения, които вече засягат конкретни лица. Така е било през тези 50 години. Кажете ми тия имоти били ли са някога на народа?“
Сакскобургготски припомня, че през 1995 г. много хора му се обаждали и му казвали непременно да си поиска имотите, понеже това било реституция. Когато обаче станал премиер, избили комплекси за отмъщение, съчетани със старите разбирания на хора с „монархо-фашистка“ визия.
От думите на Симеон става ясно, че той вероятно ще се жалва в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. „Виждам, че много от нещата не са юридически, а чисто политически. Постоянно излизат аргументи, на които не отговарям, защото има адвокати, има Страсбург и има достойнство – не мога да слизам, да кажем на махленско, жалко ниво“, коментира Сакскобургготски.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване