06/25/12 13:35
(http://www.klassa.bg/)

Чавес спря петрола за Парагвай след смяната на президента

Президентът на Венецуела Уго Чавес обяви, че страната прекратява доставките на петрол за Парагвай в знак на несъгласие с отстраняването на президента Фернандо Луго. Каракас също отзова посланика си от Асунсион. Чавес подчерта, че Венецуела смята импийчмънта на Луго за държавен преврат и не признава новото правителство, установено в Парагвай. ИТАР-ТАСС обаче припомня, че новият държавен глава на Парагвай Федерико Франко в качеството си на вицепрезидент преди е бил главният противник срещу приемането на Венецуела в южноамериканския общ пазар МЕРКОСУР, към което Чавес отдавна се стреми.
Новата власт в Парагвай е в изолация и от останалите страни в региона. Първа Аржентина реши да отзове посланика си от Асунсион, като президентът Кристина Кирхнер също определи отстраняването на Луго за държавен преврат. След нея позиция зае и президентът на Бразилия Дилма Русеф. Според нея импийчмънтът на Луго е „нарушение на демокрацията, която е ключово условие за регионална интеграция“. Бразилия на свой ред привика първия си дипломат от парагвайската столица за консултации.
МЕРКОСУР, в която влизат Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай, преустанови членството на Асунсион и лиши страната от участие в предстоящата на 28 и 29 юни среща на върха в аржентинския град Мендоса.
Другата регионална организация - УНАСУР (Съюз на южноамериканските нации), която сега се председателства от Парагвай, също не подкрепя промяната. Срещу свалянето на законния президент се обявиха още Еквадор, Чили, Колумбия, Мексико и Перу.
Фернандо Луго бе сменен, след като парламентът реши с убедително мнозинство, че той не е изпълнил държавническите си функции по време на сблъсъка между полиция и селяни на 15 юни, при който загинаха 17 души.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване