06/26/12 14:23
(http://www.klassa.bg/)

ЕС иска да редактира бюджетите на „непослушните“ в еврозоната

Европейският съюз възнамерява да предложи механизъм за контрол над бюджетите на страните - членки на еврозоната, надхвърлили референтните стойности за дълга и дефицита, твърди „Файненшъл таймс“. На практика така ЕС ще може буквално да пренаписва бюджетите на фискално непослушните държави от еврозоната.
На предстоящата среща на върха на лидерите на 27-те в края на седмицата ще бъде обсъден планът за затягане на дисциплината и превръщане на валутния блок в по-интегриран фискален съюз. Германия е основният инициатор на плана за строг банков и политически съюз. Контролът върху националните бюджети ще бъде предпоставка за обединяване на държавните дългове в еврозоната и първа стъпка за емитиране на общи облигации. Бюджетните поправки са в императивен вид, защото ЕС предвижда нов мощен инструментариум за санкциониране на страните, които не приемат подобно предложение, включително налагането на големи глоби. Четиримата автори на проектодокумента - председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, президентът на Европейската централна банка Марио Драги и председателят на Съвета на министрите на финансите на страните от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) Жан-Клод Юнкер се срещнаха в понеделник, за да прегледат черновата преди разпращането до правителствата на отделните държави.
Според две неназовани официални лица документът от 10-15 страници е в процес на разработване. В него се определят 4 стълба на силния икономически и валутен съюз, необходим за гарантиране на бъдещето на еврото. Предложенията включват и създаването на общ банков надзорен орган с широки правомощия както над големите банки, така и над по-малки рискови финансови институции. Според Ройтерс в документа, подготвен, за срещата се посочва, че еврозоната може да създаде общо финансово министерство/хазна и да емитира еврооблигации в средносрочен план ,като крайната фаза е създаването на фискален съюз.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване