06/26/12 17:35
(http://www.klassa.bg/)

На юбилейната среща на ОЧИС в Истанбул подписват за трансанадолския газопровод

Турция и Азербайджан подписаха документ за конкурентния на "Набуко" трансанадолски газопровод (ТАНАП). Това стана в рамките на започващата в Истанбул 20-а юбилейна среща на върха на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.
Трансанадолският газопровод се посочва като конкурентен на проекта "Набуко", който се предвижда да пренася природен газ от Каспийския басейн през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия до Европа, но в момента по него няма развитие. Трансанадолският газопровод ще се захранва с газ от азербайджанските находища. По него ще се доставя природен газ за Турция и оттам - за Европа. Проектът е на стойност седем милиарда долара и трябва да бъде изграден за шест години.
В интервю за БНР говорителят на "Набуко газ пайплайн интернешънъл" Кристиан Долезал категорично заяви, че проектът ТАНАП няма да спре изграждането на "Набуко". Долезал дори предположи, че ТАНАП е допълнителна възможност и може да се свърже с "Набуко" и да му подава газ.
Дължината на газопровода ТАНАП ще бъде около 2000 км. Той ще започва от Източна Турция и ще продължава до границата на страната с България или Гърция. България има намерението да построи язовир „Тунджа” изцяло на българска територия като бартер срещу турска газова връзка и евентуални доставки на газ в бъдеще. Това става ясно от стенограмата от редовното заседание на Министерския съвет преди седмица.
Далечната цел на Турция е да замести Русия и да налага цените на газа в Европа чрез натиск върху южноевропейските държави. Строителството на транскаспийски газопровод трябва да започне в края на 2014 година. Първоначално пропускателната способност на тръбопровода ще бъде 16 млрд. куб. метра газ годишно, като се очаква постепенно да се увеличи до 24 млрд. куб. метра.
Премиерът Бойко Борисов пристигна в Истанбул за участие в срещата на върха на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) по случай 20-годишнината от основаването й.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване