06/26/12 14:42
(http://www.klassa.bg/)

Откриха римски път на 2000 години в Солун

Археолози откриха в Солун 70-метрова част от древен римски път, който е бил главната транспортна артерия във втория по големина гръцки град преди близо 2000 години, предаде Физорг.
Павираният с мрамор път е бил открит по време на разкопки за новото метро на Солун, което трябва да бъде завършено до 4 години. Пътят ще бъде издигнат, за да стане постоянно изложение, когато метрото бъде пуснато през 2016 г.
Откритието беше показано публично в понеделник, когато бяха обявени и подробностите за постоянното изложение. Няколко от големите мраморни плочи са били изрисувани с детски игри, докато други са белязани от теглени от коне каруци. На същото място са намерени и останки от инструменти и лампи, както и основите на мраморни колони.
Римският път е на около 1800 години, заяви Вики Цанакоули, археолог, работещ по проекта. Под него са открити останките на по-стар път, построен от древните гърци преди 500 години. “Древният път и страничните перпендикулярни пътища, изглежда, следват модерните артерии в града днес”, подчерта той. На около 7 метра под земята в центъра на града древният път се движи почти в същата посока, както съвременното Егнатия Авеню.
Разкопките за метрото, започнали през 2006 г., дават на археолозите рядката възможност за изследвания под гъстонаселения град, но доведоха и до отлагане на проекта с години. През 2008 г. работещите по метрото в Солун откриха над 1000 гроба, някои пълни с находки - бижута, монети и предмети на изкуството. Метрото в Солун вече закъснява с 4 г. от предвидените срокове.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване