06/26/12 16:27
(http://www.klassa.bg/)

“Софийска вода“ иска с 20 ст. по-скъпа вода

Реалното увеличение, което искаме, е 20 стотинки на един кубик вода, каза Мариана Итева, административен директор на „Софийска вода”. Това представлява 12 на сто над сегашната цена на водата в столицата. В предварителния доклад на ДКЕВР обаче е предвидено поскъпване от 2,86 на сто.
Шефовете на компанията представиха на специален брифинг мотивите, с които искат от ДКЕВР повишаване на цените на ВиК услугите в София. По наши изчисления средномесечната сметка на средностатистическото семейство ще се увеличи с 1.50-1.60 лв. на месец. Когато сравним това с цигарите, интернет, мобилен телефон и т.н., виждаме, че това увеличение е доста по-малко, каза Итева. Хората трябва да се научат да ценят нещата, които наистина са важни. ВиК-секторът изисква страшно много средства. Това е инфраструктура, която е стратегическа. Тези инвестиции са незабележими за обикновения гражданин, но състоянието на ВиК-мрежата в София и България е лошо и има нужда от много инвестиции за поддръжка и обновяване. В бизнес плана на компанията е предвидено при по-малко увеличение на услугите, да постигаме същите инвестиции. За миналата година инвестирахме 151 млн. лева, когато трябваше да инвестираме 146 млн. лева, посочи тя. Около 6000 километра е мрежата на водоснабдителни канали в столицата. След като 70% от мрежата в София е силно амортизирана, е нормално да има течове и пропадания, посочи Мариана Итева. Миналата година сме отстранили над 10 000 аварии. Недостиг на средства може да доведе до намаление с 15 млн. инвестиции до края на 2013 година.
При възможно най-ниска цена на водата трябва да има най-много инвестиции във водната инфраструктура на града, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод исканото от „Софийска вода" поскъпване. Цената се определя от един-единствен орган и това е ДКЕВР, като всяко дружество съгласува инвестиционната си програма с общината, припомни още Фандъкова. Не може „Софийска вода" да поставя условия на общината, защото има ясен договор, коментира кметът по повод твърдението на дружеството, че ако не се повиши цената, инвестициите в града ще се намалят с 15 млн. лева.
Фандъкова припомни, че е връщала веднъж инвестиционната програма на „Софийска вода“, защото е държала освен инвестиции във ВиК системата за спиране на течове да се изгражда и канализация. Изградени са над 60 километра канализационна мрежа и са подменени над 200 километра водопроводи, каза още кметът. Все още голяма част от града, и то в луксозните квартали няма канализация.
„Това е доброволен договор и в противен случай ще се прекрати", каза още градоначалникът. Тя допълни, че ако договорът се развали по вина на концесионера, общината няма да плаща милиони левове неустойка.
Общият размер на задълженията на физическите и юридическите лица към „Софийска вода” е около 62 милиона лева, заяви прокуристът на „Софийска вода” АД Жан Салеси. В отговор на изказването на столичния кмет Салеси каза: „Трябва да бъде ясно – ние не поставяме никакви условия. Ние винаги представяме нашите отчети, ние сме абсолютно прозрачни”. „Това е дългосрочен договор, т.е. ние имаме дългосрочни ангажименти. Ние имаме инвестиционна програма, която е повече от 40 млн. на година, но тези средства не падат от небето. Това увеличение на цената година по година е заложено в плана”, каза още прокуристът Жан Салеси.
За 2011 година „Софийска вода“ е инвестирала във водоснабдяването 29 милиона лева, за отвеждане на отпадъчни води – 15 милиона лева, в пречистване на отпадъчни води – 2 милиона лева. Общият размер на инвестициите, предвиден в бизнес плана за 2009-2013 година, е 240 млн. лева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване