06/27/12 13:37
(http://www.klassa.bg/)

Разкритие - Coca-Cola и Pepsi съдържат алкохол

Много видове кола, включително и лидерите Coca-Cola и Pepsi, съдържат слаби следи от алкохол, предаде АФП. Разкритието е на Националния институт за потреблението във Франция след анализи, направени за сп. „60 милиона консуматори“, чийто брой излиза в четвъртък. За да провери слуховете за присъствието на алкохол в колите, изданието прави това проучване. Почти половината от тестваните напитки се оказва, че съдържат алкохол, разбира се, в много слаби дози – до 10 милиграма на литър (0,001%).
От 19 напитки, 9 се оказва, че нямат никакъв алкохол, но 10 съдържат под 10 мг/л (Coca-Cola classique, Light, Zéro, Pepsi classique и Max, Leclerc classique и Stévia, Dia, Breizh Cola). Напитката Soda Stream, която се продава като концентрат, е показала 272 мг/л. Във Франция правилникът за обществено здраве допуска, че напитка, обявена като „безалкохолна“, може да съдържа следи от алкохол до 1,2%.
Възможно е да има следи от алкохол, които идват от процеса на производство, но рецептата е тайна, казва пред АФП Мишел Пепен, директор на научния отдел на френската фирма на Coca-Cola. Някои плодове например имат минимален алкохол, обяснява той.
Компанията декларира на своя сайт, че нейните напитки са „безалкохолни“ и са признати като такива от властите на всяка страна. Джамията на Париж е издала сертификат, че нашите продукти могат да се консумират от мюсюлманите, обясняват от компанията. Говорител на Pepsi отрече в техните напитки да има дори минимални количества алкохол.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване