06/27/12 14:19
(http://www.klassa.bg/)

Умерената консумация на кафе пази сърцето

Редовната, но умерена консумация на кафе може да ни предпази от проблеми със сърцето, сочи проучване на израелския медицински център "Бет", цитирано от "Сайънс дейли". "Резултатите показват възможните ползи, но както и с много други неща, и при кафето зависи в какво количество го консумираме" пояснява Елизабет Мостофски, ръководител на изследването. "Сравнено с хората, които въобще не консумират кафе, се наблюдава благотворно влияние при европейците, които приемат около 115 г кафе на ден, и при американците, на които и двойно по-голяма доза влияе добре – 227 г", допълва тя.
Според изследването умереното пиене на кафе намалява риска от сърдечни заболявания с 11%. В проучването са участвали 140 220 респонденти, при които са наблюдавани 6522 проблеми със сърцето. Учените поясняват, че не са открили точно начинът, по който редовната консумация на кафе влияе. Но всъщност се наблюдава, че това оказва въздействие върху два ключови фактора, причиняващи сърдечни проблеми - диабет и високо кръвно налягане. "Голяма част от изследваните данни показват, че пиенето на кафе понижава риска от диабет - тип 2", разяснява Мъри Митълман от изследователския екип.
Положителни последици се наблюдават и при кръвното налягане, макар да е известно, че кофеинът покачва кръвното. "Умерената консумация развива толерантност, при която пиенето на кафе не представлява риск и дори напротив - може да предпазва от повишено кръвно налягане", обяснява Митълман.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване