06/27/12 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Цветанов: Министри не могат да бъдат шефове на предизборни щабове

Министри, вицепремиери и премиери да не могат да бъдат председатели на предизборни щабове. Такова предложение направи в сряда вътрешният министър Цветан Цветанов на кръгла маса при президента на тема: „Изборният процес: проблеми и решения”.
Цветанов поиска промяната заради „спекулациите“ на последните избори за местна власт и президент, че „даден представител на изпълнителната власт би могъл да окаже някакво влияние на изборния процес“. Тогава вицепремиерът и вътрешен министър беше и председател на предизборния щаб на ГЕРБ.
Друго предложение на кръглата маса, дошло от управляващите, е да се въведе регистър на застъпниците на партиите. Така според Цветанов щяло да има пълна прозрачност „колко и кои са тези лица“.
Според депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова, която е идеологът на Изборния кодекс, трябва да се въведе законодателна промяна - застъпниците да не са за отделни кандидати, а за партии и коалиции. С тази мярка щял да се намали броят им, понеже това се превърнало в законна практика за купуване на гласове.
Фидосова заяви още, че е категорично невярно, че от ГЕРБ обмисляли вариант – ако партията, спечелила изборите, побеждава с повече от 5% разлика пред втория, да получава бонус места в парламента – така че да имат абсолютно мнозинство от 121 депутати. Подобен „бонус“ получава партията–победител в Гърция. „Не сме си и помисляли за такова нещо, заявили сме още преди две години, че не приемаме със закон да се дават бонуси за която и да била и каквато и да била политическа формация”, каза Искра Фидосова.
От своя страна президентът Росен Плевнелиев определи като предизвикателство към демокрацията в България порочната практика на купуване на гласове. Според държавния глава обаче това не е проблем на изборното законодателство, а на Наказателния кодекс, тъй като деянието представлявало престъпление.
Плевнелиев се обяви за въвеждане на електронен дистанционен вот, който според него щял да насърчи избирателната активност, особено сред младите хора и тези в неравностойно положение. Според него обаче е необходимо създаване на адекватна правна уредба и механизми за гарантиране тайната на вота.
Остана открит въпросът за активна регистрация на избирателите с цел изчистване на списъците от т. нар. мъртви души. Постигнат бе консенсус, че промените в Изборния кодекс следва да бъдат направени най-късно през есента.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване