06/28/12 13:50
(http://www.klassa.bg/)

Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз: Пререгистрирането на здравните фондове в застрахователни компании би било абсолютна грешка

- Д-р Райчинов, каква е позицията на БЛС във връзка със случващото се в „Пирогов“?
- Онова, което ни притеснява, и е крайно неприятно, че страда рейтингът на „Пирогов“. Това е най-добрата болница за спешна помощ у нас. Всичко това, което се случва, неминуемо влияе върху нейния рейтинг. Върху пациенти и лекари. Иначе, тъй като не разполагаме с докладите и не мога да кажа някаква конкретика, нашето мнение е, че ако има извършени нередности, съответните органи трябва да се произнесат. Който е извършил нередностите, трябва да си понесе последствията, но не чрез това раздухване. Не одобряваме и това оплюване между колеги.

- Не мислите ли, че малко се преекспонират нещата?
- Имам чувството, че нещо потайно има в цялата работа. Някаква поръчка или някакви други интереси. Не е нормално това да се случва. Мисля, че са елементарни нещата - има доклад, има органи, прави се проверка и се предприемат необходимите действия. Не мога да разбера в чия полза е всичко това.

- Ваши колеги подозират, че зад този скандал стоят лобистки интереси?
- Възможно е. Иначе не мога да си го обясня този натиск. И най-вече, за мен най-недопустимо е колеги да излизат и да оплюват колеги. Особено в професионална посока. Администрирането и управлението на една болница никак не е лесно занятие. Възможно е всеки да допусне грешка. Дори и най-опитният. Въпросът е грешката да не съставлява престъпление.

- Да очакваме ли подобни скандали в други болници?
- Засега не съм чувал другаде да се води такова разследване. Може би текат проверки, но няма данни някъде да е установено подобно нещо. Поне не е съобщено. Това е другата причина да започна да се съмнявам защо тъкмо „Пирогов“ е в светлината на прожекторите.

- Някои лекари откровено казват, че чрез скандала в „Пирогов“ се цели отклоняване на потока пациенти към друга, частна болница?
- Това няма как да се случи. Мисля си, че софиянци са достатъчно разумни, а и не само софиянци, тъй като „Пирогов“ е национална болница. Но поне софиянци при необходимост от спешна помощ рядко биха потърсили друга болница.

- В сряда федерация „Български пациентски форум” настоя за премахване на клиничните пътеки и въвеждане на диагностично свързаните групи. Приемате ли тяхната позиция?
- БЛС има становище по този въпрос. То нееднократно е изразявано и е категорично. Няма по-добър начин за финансиране на болничната дейност от системата на диагностично свързаните групи, която в момента се внедрява в много европейски страни. Малко са обаче страните, в които изцяло е внедрена засега. Пациентите трябва да са наясно, че това е система за финансиране, а не за лечение. Алгоритъм за лечение са клиничните пътеки. Във всички съществуващи системи с изградени диагностично свързани групи клиничните пътеки седят като алгоритъм за лечение. Те са отражение на стандартите и когато към тях се добавят правилата за добра практика, тоест ръководството за дейността във всеки един случай, това е една цялостно изградена система. Но всички трябва да са наясно, че с по-малко от 6 % от брутния вътрешен продукт, заделяни за здравеопазване, и при ниската вноска, която имаме, преди тя да стане 12 %, просто няма как да се внедри тази система.

- Реалистично ли е да очакваме диагностично свързаните групи да бъдат въведени от януари следващата година?
- Догодина няма как да стане. Учудвам се, че това мнение продължава да си битува в България. Няма страна в Европа, която да е успяла за по-малко от 5-10 години да внедри диагностично свързаните групи. Ние чак толкова гениални, че да успеем за една година, не ми се вярва да сме. Иска ми се, но не ми се вярва.

- Как приемате лансираната от НЗОК идея парите да вървят след пациента?
- Това беше заложено и това е идеята на здравната реформа в България. В момента, в който болниците тръгнаха на системата за плащане през здравна каса и започнаха да нарастват разходите, започнаха да се търсят варианти за регулация, а вариантите за регулация в Европа пак са твърде простички. Наистина парите трябва да следват пациента. Който пациент която и болница избере - там да влязат парите. Независимо от коя част на страната е пациентът. Регулацията в другите страни в Европа става чрез листи на чакащите, а не чрез ограничения на средствата и приема. В някои страни тези листи са доста дълги. Това е една простичка система, която обаче не знам дали ще се хареса на българите.

- Как преценявате рисковете тази система да бъде „побългарена“?
- Тази система трябва да бъде побългарена, защото няма как да се сравняваме с тези страни. Нито по икономика, нито по темпове на растеж. Няма как да не бъде побългарена. Все пак трябва да се съобразяваме с реалностите и системата ще има своите български особености. Но дано не е побългарена в смисъла, в който го разбираме българите - развалена, изкривена или недействаща.

- Държавата не допуска ли грешка с намерението да наложи пререгистриране на здравните фондове в застрахователни компании?
- Това е абсолютна грешка, защото със застрахователни компании, реформите в здравеопазването няма как да станат. Особено навлязат ли диагностично свързаните групи и при наличния сега пакет с дейности. Първо, те няма да има какво да застраховат. Само един пример ще ви дам - изборът на екип при раждане. Кой застраховател ще застрахова жени срещу бременност и раждане, че да могат да избират и екипи? Би следвало да се намери начин това да се промени, защото и другото не е по-малко важно – завинаги оставаме с една здравна каса монополист. Няма как да се случи демонополизация на касата при такава система. Смятам, че това е обратимо. Ние, БЛС, сме направили предложение пред здравния министър. Очакваме среща и с финансовия министър, за да изясним нашите виждания и се надявам да се промени позицията на държавата. Иначе е най-добре да спрем да говорим за реформа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване